Minister klar med hurtig hjælp: 700.000 til fyrede Birn-medarbejdere

Den nye beskæftigelsesmininister har skaffet en pose penge, der skal bruges til at opkvalificere de fyrede fra jernstøberiet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kommer nu de fyrede ansatte fra jernstøberiet Vald. Birn i Holstebro til undsætning.

Ministeren har besluttet at bruge over 700.000 kroner fra varslingspuljerne, som skal bruges til opkvalificering af de fyrede, så de for eksempel kan få et nyt job inden for jern- og metalindustrien, hvor der er mangel på arbejdskraft.

- Vi ved, at en tidlig indsats kan hjælpe mennesker ind på arbejdsmarkedet igen, og det kan være svært for det lokale arbejdsmarked at samle så mange opsagte medarbejdere op uden opkvalificering. Jeg håber, at vi med denne pose penge kan hjælpe dem godt og hurtigt videre, siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

Det er en generel nedgang i ordrerne, der har tvunget det vestjyske jernstøberi til at varsle den store fyringsrunde. I første omgang gik meldingen på, at 80 af 600 ansatte ville miste deres arbejde, men det lykkedes senere at nedbringe antallet til 56.

De ufaglærte er mest sårbare

Mange af de fyrede er ufaglærte, og Hummelgaard peger på, at den nye socialdemokratiske regering generelt arbejder på at opkvalificere ufaglærte.

- Som vi ser i Holstebro, så er det ofte de ufaglærte, som bliver fyret først og er mest sårbare ved konjunktursvingninger. Derfor skal vi være bedre til at hjælpe denne gruppe med at få flere redskaber i deres værktøjskasse, siger ministeren.

Det er Jobcenter Holstebro, der har søgt om midler til at hjælpe de fyrede Birn-medarbejdere. 

De varslede fyringer lever reelt ikke op til kriterierne for at bruge varslingspuljerne. Det kræver normalt, at 50 procent af medarbejderstaben bliver fyret - men ministeren har mulighed for at dispensere for reglerne, hvis mulighederne for at finde andet arbejde i det lokale arbejdsmarked er begrænsede, og der er tale om fyringer af et "ikke ubetydeligt omfang".

2:16
Beskæftigelsesministeren bevilger 700.000 kroner, der er øremærket 56 afskedigede medarbejdere fra Vald. Birn.