Minister erkender ’pinlig fejl’ ved minkgrav: - Det kan vi ikke være tjent med

Miljøstyrelsen ser nu på mulige løsninger, så der ikke forurenes ved Boutrup Sø.

Rasmus Prehn (S)
Foto: TV MIDTVEST

Det er en pinlig fejl, at nogle mink er gravet ned for tæt på Boutrup Sø.

Sådan beskriver ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), situationen, efter det tirsdag aften blev meldt ud, at der er risiko for forurening ved søen.

Den mulige forurening skyldes, at fosfor og kvælstof kan sive ned i søen fra minkgravene.

- Man havde lavet retningslinjer i forhold til, hvor langt man skal være fra søen, før det er forsvarligt. Så er der simpelthen sket den på mange pinlige fejl, at man har gravet minkene ned for tæt på søen, siger ministeren til TV MIDTVEST.

Rasmus Prehn slår fast, at der umiddelbart ikke er nogen risiko for smitte med coronavirus, men at der er en ’teoretisk’ risiko for, at søen kan blive forurenet.

- For alle eventualiteters skyld har jeg som ny minister for området sagt, at det simpelthen ikke går. Naboer har advaret, og folk er utrygge. Nu er vi nødt til at sikre en gang for alle, at der bliver taget hånd om det her. Vi er nødt til at tage de tiltag, der skal til, før vi kan vide helt sikkert, at vi ikke kommer til at skabe forurening her. Det kan vi ikke være tjent med, siger Rasmus Prehn.

Minkgrav Holstebro
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Snak om opgravning

Der har været demonstrationer ved Boutrup Sø, fordi beboere i nærheden har været utrygge grundet risikoen for forurening.

Der har været snak om, at nogle ønsker alle minkene gravet op. Den løsning er også noget, Miljøstyrelsen kigger på.

- Det tror jeg, at der er mange, der ønsker sig (opgravning, red.). Vi vil kigge ind i, om det kan lade sig gøre. Det, jeg får at vide, når jeg spørger, er, at mange af minkene er gået i opløsning, så det er en klæbrig masse, som kan være svær at kontrollere, hvis man skal grave den op. Det er sådan, at man har lagt noget kalk på, så der er basisk, så minkene går i opløsning på den måde. Derfor er det svært at håndtere dem ved at grave dem op, forklarer Rasmus Prehn.

- Det har været fremme, at man kan bruge en slamsuger til at få dem op på den måde. Det, man siger fra myndighedernes side, er, at man kan dræne i området. Det skulle have den samme og den bedste effekt. Men jeg lægger op til, at myndighederne taler sammen på tværs og i fællesskab finder den løsning, som vi borgere kan være mest trygge ved

”Der har været fejl nok”

Da minkgravene blev en realitet, lavede Miljøstyrelsen et afstandskrav til Boutrup Sø på 300 meter som et forsigtighedsprincip.

Men da nogle mink er gravet ned under 200 meter fra søen, blev det afstandskrav ikke overholdt.

Ministeren har derfor snakket med borgmesteren i Holstebro Kommune, HC Østerby (S), og de er blevet enige om at arbejde tæt sammen for at tage de bedst mulige beslutninger.

- Der har været fejl nok nu. Nu skal vi undgå fejl, og derfor er vi nødt til at arbejde tæt sammen, siger Rasmus Prehn.