Minister: Det er gymnasiernes tur

Unge protesterer mod uddannelsesbesparelser. Men det er de studerendes tur til at spare, siger minister. (Foto: Marianne Ronda)

Regeringens planer om at spare to procent om året på uddannelsesområdet i de næste fire år, får torsdag studerende til at gå på gaden i hele landet for at demonstrere. I Midt- og Vestjylland bliver der blandt andet demonstreret i Viborg, Skive, Bjerringbro, Herning, Morsø, Thisted og Silkeborg.

Men trods protesterne, har undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) ikke tænkt sig at trække besparelserne tilbage.

- Dansk økonomi er presset, og uddannelsessektoren er blevet friholdt i en meget lang årrække, siger hun og fremhæver, at udgifterne til ungdomsuddannelserne er steget med 31 procent siden 2008.

- Derfor mener vi også, at vi er kommet til et punkt, hvor det er rimeligt, at uddannelserne tager del i den økonomiske opstramning, som de øvrige velfærdssektorer har gjort i mange år, siger ministeren.

Kritikere mener, at hvis regeringens udspil bliver rullet ud, vil det især ramme gymnasier i yderområderne, hvor man ud over besparelserne kan se frem til færre unge i området.

Men ministeren afviser, at spareplanerne især vil gå ud over sårbare institutioner i yderområderne, for regeringen øger det såkaldte grundtilskud, så det i mindre grad bliver antallet af studerende, der afgør økonomien for uddannelsesstederne.

- Det gør vi jo netop for at sikre institutioner i yderområderne. Vi er i høj grad opmærksomme på, at det kan være vanskeligere for mindre institutioner at effektivisere end for større, siger hun.

Foreløbig har flere end 20.000 unge fra hele landet tilmeldt sig demonstrationerne kl. 16 på Rådhuspladsen i de to byer.

Via Facebook har 13.000 oplyst, at de vil deltage ved dagens demonstration i København, og i Aarhus har 7000 elever meldt ud, at de deltager i dagens demonstration.

Bag protestaktionerne står Uddannelsesalliancen, der er en sammenslutning af 22 organisationer.

Mange af demonstranterne er gymnasielever, og omkring 80 gymnasier landet over planlægger at nedlægge undervisningen og lade busser bringe de studerende fra provinsen til de to byer.

Ministeren kalder det "overordnet positivt", at så mange unge mennesker engagerer sig i protesterne.

/ritzau/