Få elever på nye uddannelser: - Mine venner bliver forbavset, når jeg fortæller, hvad jeg laver

På andet år oplever nyoprettede uddannelser i Skjern og Holstebro lav tilslutning. Mangel på viden om mulighederne er blandt årsagerne.

Laura Skovly er en af dem, der har fået gavn af de nye uddannelser i Holstebro og Skjern.
Laura Skovly er en af dem, der har fået gavn af de nye uddannelser i Holstebro og Skjern.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Mange har nok forsøgt det med større eller mindre held. At gemme sig i undervisningen, sådan bare lige en enkelt gang. 

På produktionsingeniøruddannelsen i Holstebro kan man godt glemme det. Fem studerende er alt, hvad årgangen består af. Et tal der ikke ligefrem giver stolthed hos skolens rektor. 

- Vi havde gerne set, at der mindst havde været 20 studerende mere. Når det er sagt, så ved vi, at det tager tid at bygge nye uddannelser op, fortæller Torben Hjorth, der er uddannelsesleder på ingeniøruddannelserne hos VIA.

Det er andet år, produktionsingeniøruddannelsen er på plakaten på VIA i Holstebro. I Skjern uddanner man på andet år markedsføringsøkonomer. Heller ikke her er klasselokalerne fyldt op. Begge uddannelser blev flyttet til byerne i forbindelige med udflytningen af statslige arbejdspladser. I forlængelse af den plan valgte den nu tidligere regering også at udflytte uddannelser. 

Et langt, sejt træk

Hos Produktionsvirksomheden KP Komponenter i Spjald efterspørger man ofte den arbejdskraft, der nu uddannes i Holstebro. Derfor opfordrer man til, at den lunkne modtagelse uddannelserne har fået, ikke skal have alvorlige konsekvenser.

- Det er vigtigt for os, at vi kan få dygtige velkvalificerede medarbejdere ansat. Vi skal huske, at forud for udflytningen kom vi fra mange år med centralisering af uddannelserne. Derfor ved vi udemærket, at det bliver et langt sejt træk, fortæller Annette Mosegaard. Hun er HR-chef i KP Komponenter, derligger i Spjald.

Klasselokalet behøver ikke være stort, når der undervises på VIA i Holstebro. 
Klasselokalet behøver ikke være stort, når der undervises på VIA i Holstebro. 
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

På Innovest i Skjern, der huser markedsføringsøkonomuddannelsen, ser det lidt bedre ud. Her er 14 af 25 pladser i klasselokalet besat. 

Kan man det?

Selvom det i Skjern går den rigtige vej, er der stadig plads til mange flere elever. En ting er at tiltrække unge fra andre byer - det kan ofte være svært. Men hos de studerende, der har fundet vej til uddannelsen, er der en udbredt undren.

- Mange af mine venner bliver meget overrasket, når jeg fortæller dem, hvad jeg laver. De siger gud, kan man studere det i Skjern? Jeg tænker, man mangler at bruge de sociale medier. Det er den måde, du kan ramme målgruppen lokalt på, siger Laura Skovly, der er markedsføringsøkonom-studerende.

Både hos Landdistrikternes Fællesråd, Venstre og Socialdemokratiet er der fuld forståelse for, at det tager tid at udbrede kendskabet til de to uddannelser. Derfor er der ingen aktuelle planer om, at uddannelser i Skjern og Holstebro skal beskæres. 

2:35
Se hele indslaget om manglen på studerende her.