Tillidsrepræsentant om arbejdsmiljø: Mine kollegaer kan ikke mere

Ansatte på Regionshospitalet i Herning er så pressede, at de ofte ikke har tid til at gå på toilettet eller få spist. Det viser rapporter.

Ifølge Annette Porup, der er tillids- og arbejdsmiljørepræsentant ved Hospitalsenheden Vest, er de ansatte pressede til det yderste.
Ifølge Annette Porup, der er tillids- og arbejdsmiljørepræsentant ved Hospitalsenheden Vest, er de ansatte pressede til det yderste.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Arbejdsmiljøet er så presset og belastet på Region Midtjyllands hospital i Herning, at de ansatte ikke har tid til at få opfyldt basale behov som at nå på toilettet eller få spist deres madpakke.

Hospitalet i Herning modtog den 8. oktober i år en rapport fra Arbejdstilsynet med en række påbud. I rapporten står blandt andet: 

"Medarbejderne har jævnligt svært ved at få holdt en pause og få spist. At madpakken på grund af travlheden indimellem spises på vej hjem fra arbejdet, og at man ikke når, eller glemmer, at gå på toilettet".

Ifølge Annette Porup, der er tillids- og arbejdsmiljørepræsentant ved Hospitalsenheden Vest, er de ansatte yderst påvirkede at det dårlige arbejdsmiljø. Et arbejdsmiljø hvor de ansatte ofte ikke når de opgaver, de skal.

- Det betyder, at vi er pressede på vores arbejde, men det betyder også, at vi er pressede, når vi går hjem. Den energi, man gerne skulle have til at lade op med derhjemme, den er der måske ikke, fordi man er så presset, siger hun.

- Jeg har kolleger, som direkte siger ’jeg kan ikke mere’.  Det er sørgeligt at se, for de kollegaer, der før var smilende og sprudlende, de er helt matte i blikket nu. Det er hårdt at være vidne til.  

1:21
Her kan du se en del af interviewet med Annette Porup, hvor hun forholder sig til konsekvenserne for de ansatte af et dårligt arbejdsmiljø på Regionshospitalet i Herning. 

Søger arbejde andre steder

Siden 2017 har der været 36 opsigelser i plejepersonalet. På Regionshospitalet i Herning er 33 sygeplejersker blevet ansat, hvor ni af dem er rejst igen.

- De sygeplejersker som oplever, at der er så travlt, de søger andre steder, hvor de forventer, at det måske er knapt så travlt eller knapt så presset i dagligdagen, siger Anne-Merete Andreasen, der er fællestillidsrepræsentant hos Hospitalsenheden Vest.

Noget tyder på at der kan være flere opsigelser på vej hos hospitalet i Herning.

- Jeg har hørt flere af mine kollegaer sige, at de er begyndt at kigge efter andet arbejde. Bare det, at man tænker på at skifte arbejde, betyder jo, at der er noget, der ikke virker, der hvor man er, siger tillids- og arbejdsmiljørepræsentant Annette Porup.

Kan få store konsekvenser for de ansatte

Hos sygeplejerskernes fagforening ser man med stor alvor på arbejdsforholdene for de ansatte, der er blevet beskrevet i Arbejdstilsynets rapporter.

- Kan man have et fagligt forsvarligt arbejdsmiljø både for en selv og sikkerheden for patienterne, hvis det er, at man hele tiden er presset? Det synes jeg ikke, er særligt heldigt, og det skal man tage rigtigt alvorligt, siger Anja Laursen, der er kredsformand hos Dansk Sygeplejeråd. 

Ifølge Annette Porup vil det få store konsekvenser, hvis der ikke sker noget på området inden længe.

- Jeg tror, at vi vælter på stribe, hvis det skal blive ved ret meget længere. Lige nu klamrer vi os til et håb om, at tingene løser sig inden marts, siger hun.

Arbejdstilsynet har givet Regionshospitalet i Herning indtil den 15. marts 2019 til at udtænke løsninger, som skal rette op på forholdene. 

4:59
Her kan du se aftenens indslag om konsekvenserne for de ansatte. 
2:16
Tirsdagens indslag om, at et belastet arbejdsmiljø rammer patienterne, kan du se her.