Millionstøtte til cirkusklubber for børn

Cirkus skal ikke kun være noget, man kigger på, men også noget, man kan gå til. Det mener den pensionerede cirkusklovn Einar Trie.

En delegation med børn fra boligområdet Trekanten i Holstebro var kørt nordpå for at prøve sig af i manegen.
En delegation med børn fra boligområdet Trekanten i Holstebro var kørt nordpå for at prøve sig af i manegen.
Foto: Pernille Keller Sand

Børn og unge skal op i trapezerne og ud på de ethjulede cykler. Det skal et nyt projekt sørge for - et projekt, der har fået knap 4,5 million kroner fra Nordea-fonden og Region Midtjylland til at oprette 20 cirkusklubber og skabe et netværk mellem dem. Manden bag det hele bor i Lindum i Salling. Einar Trie er gammel cirkusklovn, og nu vil han give børn og unge de samme oplevelser med cirkus, som han selv har haft. Og så skal gæsterne finde ud af, at alle har et talent.

- Jeg kan se, hvordan børn sprudler af glæde over at komme ind i det her, og de finder lige pludselig ud af, at de kan lære det her, men det er jo også voksne, vi har fat i. De lærer at jonglere, selvom de ikke vidste, at de kunne jonglere, siger Einar Trie, som til daglig driver Cirkusfabrikken. 

Einar Trie har som mål, at alle skal finde noget, som de er gode til.
Einar Trie har som mål, at alle skal finde noget, som de er gode til.
Foto: Pernille Keller Sand

Projektet hedder "Cirkus for alle", og det er præcis, hvad formålet er. Alle skal finde noget, de er gode til, mener Einar Trie. I dag er der 17 cirkusklubber fordelt rundt i landet, men det skal mere end fordobles.

- Alt, hvad der kan opstå af problemer med at starte en cirkusklub, tror jeg, vi har fået analyseret så meget, at vi er klar til at gå i gang alle steder. Så skulle der være folk derude, som har en lille nedlagt skole eller et forsamlingshus eller et sted i en landsby, hvor man ikke har nogle aktiviteter, så er det jo helt kanon at gå i gang med en cirkusklub, siger Einar Trie.

I dag har Einar Trie haft besøg fra Holstebro. En delegation med børn fra boligområdet Trekanten i Holstebro var nemlig kørt nordpå for at prøve sig af i manegen.

- For mange af børnene er det første gang, de har prøvet de her aktiviteter. Jeg håber, at vi får en cirkusklub ned til Trekantområdet i Holstebro, men gør vi ikke det, så vil vi fortsat bruge cirkusset her, det er helt sikkert. Det er fantastisk, siger Martin Pedersen, der er social vicevært i Trekanten.

Der er gang i manegen tre år endnu - projektet løber indtil 2020.

1:41