Millioner til svine-IT

Ny overvågning af svinestalde skal give bedre dyrevelfærd og produktivitet

Svin_taetpakket.jpg

Det strategiske forskningsråd bevilger i dag knap 20 millioner kroner til et nyt forskningsprojekt til gavn for svineproduktionen. Projektet hedder PigIT - på dansk svine-IT - og skal udvikle særlig overvågning af svinestaldene.

Overvågningen skal ske ved hjælp af kameraer, sensorer og elektroniske chips. De skal alarmere, hvis der sker afvigelser i svinenes velbefindende og vækst. Desuden skal de kunne give landmændene svar på, hvordan de kan forebygge afvigelserne, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

- Projektet ønsker både at imødekomme de stigende krav til produktivitet i landbrugserhvervet og samtidig forbedre dyrenes trivsel i produktionen. De metoder, som vi i dag bruger til produktionsovervågning- og styring i staldene er ikke gode nok til at klare den dobbeltopgave, forklarer professor Anders Ringgard Kristensen fra Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Bredt samarbejde

Forskningsprojektet skal blandt andet føres ud i livet i samarbejde med førende eksperter fra Aarhus Universitet, Landbrug og Fødevarer samt Videncenter for Svineproduktion. Projektet som i dag modtager den store million-bevilling er berammet til at vare fem år.