Miljøministeren: Ingen risiko på Høfde 42

Torsdag besluttede Aurigas aktionærer, at de ikke vil betale til gift-oprensningen på Høfde 42. Derfor er diskussionen nu tilbage på politikernes bord.

hoefde42.jpg

Ingen vil betale for den Cheminova-gift, der ligger i jorden ved Høfde 42 på Harboøre Tange. Derfor blev Miljøministeren torsdag kaldt i samråd for at forklare sine planer.

- Det er vores og Regionens vurdering, at den indkapsling, der er lavet ude ved Høfde 42, kan holde de næste 20 - 30 år, så der er ikke nogen akut risiko derude, lyder det fra Miljøminister, Kirsten Brosbøl (S).

Den udlægning er det lokale folketingsmedlem, Steen Gade (SF), dog uenig i:

- Regionen fremlagde under sin beslutningsproces, at man skulle begynde oprydningen allerede omkring 2020. Så der er altså en ret stor forskel, og når man har set billederne fra dengang, da stormen Bodil havde raset derude, så må jeg også sige, at det for mig handler om at få gang i oprydningen hurtigst muligt, siger Steen Gade.

Stor kystbeskyttelse

Ifølge Miljøministeren er det en særlig indsats fra Kystdirektoratet, der betyder, at der ikke er grund til at frygte for Haboøre Tanges fremtid.

- Kystdirektoratet står for sandfodring på den her strækning, og området omkring Høfde 42 har særlig prioritet. Den kystbeskyttelse, der finder sted derude, betyder, at kystlinjen faktisk rykker en halv meter frem om året. Så der sker altså ikke erosion, og vejrliget betyder ikke, at risikoen øges.

Det garanterede Kirsten Brosbøl torsdag over for TV MIDTVEST.

 

BAGGRUNDS-FAKTA: 

Affaldsdepotet for Cheminova blev lavet ved Høfde 42 i 1957 - med myndighedernes tilladelse.

De mere end 100 forskellige, farlige miljøstoffer, der blev dumpet ved Harboøre Tange, er siden blevet fjernet. Men jorden, der omringede stofferne er ikke blevet renset, og det er den, der siden har givet.

Løsningen blev i 2006 en 14 meter dyb spunsvæg, der kapsler forureningen inde.

 

Du kan se indslaget om Aurigas beslutning om at droppe oprensingen her på siden.

2:43
Løsningsforslag nedstemt