Miljøskandale under opsejling: - Det er noget forbandet svineri

En brugtvognsforhandler har ladet store mængder olie flyde ud i naturen. Det får en nabo til virksomheden til at råbe op. Viborg Kommune kalder situationen alvorlig.

2:17
Niels Henning Laursen har opdaget et stort oliespild på sin grund, som kommer fra nabogrunden.

- Det er noget forbandet svineri for at sige det på godt dansk.

Sådan lyder den helt klare melding fra Niels Henning Laursen, der har oplevet et stort oliespild fra brugtvognsforhandleren Truckland ApS, som holder til på nabogrunden i Rødkærsbro.

Søndag den 18. februar i år fandt Niels Henning Laursen ud af, at drænrørene på hans marker med energipoppel var fuldstændig stoppet til med olie. Han tilkaldte kommunens miljøvagt, som kom og konstaterede, at forureningen kommer fra den nærliggende virksomhed. 

- Man kan jo se, at der ligger oliefilm ovenpå vandet, så det bliver helt blåt og skifter farve, siger Niels Henning Lauersen.

0:59
Niels Henning Laursen har filmet den olie, der flød på hans mark, da drænet blev gravet op.

Det er ikke kun Niels Henning Laursens dræn, der er fyldt med olie. De farlige væsker flyder også direkte ud i et vandløb, som fører videre ud i Tange Sø.

- Jeg vil sige, at der er så meget olie, at det bliver lukket direkte ud i rørene. Det er ikke noget, som siver ned i drænet. Det er store mængder, forklarer Niels Henning Laursen.

- Det er jo ikke sådan, vi skal aflevere tingene til vores børn. Fiskene kan heller ikke overleve. Der er mange ting, som bliver ødelagt i naturen på grund af olie.

Sådan så Niels Henning Laursens drænrør ud den 18. februar 2018, da han opdagede det olieudslippet.
Sådan så Niels Henning Laursens drænrør ud den 18. februar 2018, da han opdagede det olieudslippet.
Foto: Niels Henning Lauersen, privatfoto

Klippede slanger over med hæksaks

TV MIDTVEST har fået forklaret af et øjenvidne, der ønsker at være anonym, at medarbejdere fra virksomheden har klippet slanger over på lastbiler med en hæksaks for derefter at lade både olie og kølervæske løbe ud på jorden, selvom der ifølge øjenvidnet blev råbt, at de skulle stoppe.

Opråbet fik medarbejderne til at sprede kattegrus på grunden, som skulle suge de giftige væsker op, men lige så snart øjenvidnet vendte ryggen til, smed de slangerne igen og lod olien sive ud i naturen.

Viborg Kommune har i dag forklaret TV MIDTVEST, at Truckland ApS ikke har de nødvendige tilladelser til at ophugge bilerne, men at de har en ansøgning til godkendelse.

TV MIDTVEST er kommet i besiddelse af dette billede, som viser lastbilvirksomhedens grund. 
TV MIDTVEST er kommet i besiddelse af dette billede, som viser lastbilvirksomhedens grund. 

- Vi har reageret 

Viborg Kommune tager sagen meget alvorligt. 

- Jeg synes, vi har reageret, på de henvendelser vi har fået. Vi har fået standset de ting, som ikke har været i orden, og vi har oplevet forståelse fra virksomheden. De har standset aktiviteterne, når vi har sagt, de skulle, siger Niels Eriksen, som er chef for Byggeri & Miljø i Viborg Kommune.

- Vores vurdering er, at der ikke er sket nogen alvorlig forurening af det vandløb, som fører til Tange Sø. Søen har ikke lidt varige mén af det, lyder det.
 

Olien flyder rundt i Niels Henning Laursens rør.
Olien flyder rundt i Niels Henning Laursens rør.
Foto: Niels Henning Lauersen, privatfoto

Viborg Kommune siger til TV MIDTVEST, at kilden til forureningen stoppede, da Trucklands aktiviteter blev sat i bero.

Kommunen overvejer politianmeldelse

Det ligger endnu ikke fast, hvilke konsekvenser oliespildet får for både naturen og virksomheden, men chefen for Byggeri & Miljø i Viborg Kommune slår dog fast, at der er tale om en voldsom sag.

 - Jeg kan ikke sige præcist, hvilken konsekvens det her får, men det er alvorligt. Det er i strid med reglerne, siger Niels Eriksen.

- Vi må overveje, om det her giver anledning til en politianmeldelse.

TV MIDTVEST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Truckland ApS.

2:17
Alvorlig olieforurening fra lastbilvirksomhed ved Rødkærsbro.