Mikroplast fra plastikmåtter skal undersøges

Miljøministeriet har givet støtte til mikroplast-forsøg på Berendsens måttevaskeri i Karup.

Anne-Sophie Stokbro arbejder ved måttevirksomheden Berendsen Textil Service.
Anne-Sophie Stokbro arbejder ved måttevirksomheden Berendsen Textil Service.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

De færreste tænker nok på det. Men når vi tørrer fødderne af, falder der ikke kun snavs af, men også bittesmå stykker plastik ned i vores gulvmåtte.

Når måtten bliver vasket, er der fare for, at plastikken ender i naturen som det der kaldes mikroplast. Nu skal et nyt forsøg på måttevaskeriet Berendsen i Karup finde ud af, om det kan lade sig gøre at finde mikroplasten og fjerne den, før den ryger ud med spildevandet.

- Vi har behov for at få noget mere viden om det, før vi kan sige noget mere konkret om farligheden af det, siger Hanne Løkkegaard, projektleder ved Teknologisk Institut.

Derfor går Teknologisk Institut nu i gang med at undersøge, hvor meget mikroplast der kommer fra måtterne, og hvordan man kan fjerne det.

- Det skal vi have styr på, og det skal vi måle på her på måttevaskeriet, siger Hanne Løkkegaard.

Små partikler

Hvert år bliver der vasket to en halv million måtter her på Berendsen Textil Service. De bliver rystet grundigt, før de ryger i vaskemaskinen. Men ikke alt kan rystes af. For vi efterlader ganske små partikler, når vi tørrer fødderne.

- Det kan være gummistøv fra bildæk, og det tørrer de af i vores indgangsmåtter, når de går ind på arbejdspladser og offentlige steder. Det kommer så tilbage til vores vaskeri, når de bliver afleveret til vask, siger Anne-Sophie Stokbro, CSR-chef hos Berendsen Textil Service.

Nylon og gummi fra selve måtten kan også falde af. Og nogle af stykkerne er virkelig mikroskopiske. Ned til en tusinde-del milimeter.

- Vi regner med mikroplast ned til en mikrometer, så det er så småt, så man ikke kan se det. Det er også derfor, det er så svært at måle på, siger Hanne Løkkegaard.

Hver gang du tørrer fødderne af på en gulvmåtte, falder der mikroplast af. Det kan ende i naturen.
Hver gang du tørrer fødderne af på en gulvmåtte, falder der mikroplast af. Det kan ende i naturen.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Ukendt belastning

Miljøministeriet har givet en million kroner til forsøgene. Blandt andet skal spildevand fra vaskeriet nu analyseres for plast.

- Nu har vi den her prøve, som er taget, før vi begynder at rense. Og når vi så har renset, skal vi have nogle flere prøver, siger Hanne Løkkegaard.

Mikroplast findes allerede i stor udstrækning i vandløb og fjorde. Men det er uvist, hvor meget det belaster miljøet.

- Det er selvfølgelig noget, vi ønsker at undersøge, for skulle det vise sig, at det belaster miljøet rigtig meget, så er det godt at være på forkant, så vi ikke står bagefter med en sort samvittighed, siger Anne-Sophie Stokbro, CSR-chef hos Berendsen Textil Service.

I det hele taget er der stadig mange ubesvarede spørgsmål om mikroplast. Måske kan måtterne give nogle svar.

2:15
Mikroplast fra plastikmåtter skal undersøges.