Midtjyske haveejere melder sig ind i giftfrit initiativ

1.370 haver kan nu erklæres giftfrie i Region Midtjylland. Det sker på baggrund af flere midtjyske haveejeres interesse for initiativet Giftfri Have.

Midtjylland er fyldt med havemennesker, der holder af at pleje deres haver. Og flere af dem vælger giften fra og hakkejernet til, når de skal frisere havens grønne lokker. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse til TV MIDTVEST.

Sidste år lancerede Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi projektet Giftfri Have, der i dag har 7091 haver i folden, der kan erklæres for giftfrie zoner.Det svarer til 13,5 millioner giftfrie kvadratmeter. Midtjydernes 1.370 haver udgør i dag en femtedel af alle tilmeldte haver til initiativet Giftfri Have.

- Vi ved, at haveejerne primært vælger giften fra, fordi de gerne vil spise fra haven med god samvittighed samtidig med, at de er meget bevidste om den negative betydning, som sprøjtegifte har for vores grundvand, siger Gitte Holmstrup, der leder projektet hos Danmarks Naturfredningsforening.

30 tons gift mindre om året

- De giftfrie haver sparer natur og grundvand for 30 tons gift om året. Derudover ser vi, at når man holder op med at sprøjte i egen have, så begynder man at stille spørgsmålstegn ved andres brug af sprøjtegifte. Det starter ofte en positiv spiral i lokalområdet, og så smitter det i øvrigt også ofte af på ens valg af fødevarer, siger Gitte Holmstrup fra Danmarks Naturfredningsforening.

Ejere af haver, altaner eller beboere i andelsforeninger, der råder over et gårdareal, kan tilmelde deres haver her.

Det er Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi, der står bag initiativet Giftfri Have. Målet for projektet Giftfri Have er 100.000 haver i 2020.