Midtjylland har den grønne førertrøje

De midtjyske virksomheder trækker hele Danmarks grønne omsætning og beskæftigelse i vejret. Det viser en ny analyse.

200809_Bent_Hansen.jpg

De midtjyske virksomheder trækker hele Danmarks grønne omsætning og beskæftigelse i vejret. Over halvdelen af landets grønne eksport kommer fra Midtjylland, der også er hjemsted for hver tredje grønne arbejdsplads. Det fremgår af en analyse, som de tre vestdanske regioner står bag. De midtjyske virksomheder er dermed i fuld gang med at indfri det store forretningspotentiale, der ligger i at levere produkter og løsninger til verdens klima- og ressourcemæssige udfordringer.

 

Ifølge en pressemeddelelse beskæftiger det midtjysk erhvervsliv, hvad der svarer til 17.700 mennesker på fuldtid for at producere grønne varer og tjenester. Det er 32 procent af landets samlede antal grønne arbejdspladser, og disse mennesker står tilsammen for knap halvdelen af den samlede danske grønne omsætning

- Det viser sig, at vores industrivirksomheder er det helt dominerende lokomotiv for væksten i de grønne forretningsområder, siger Bent Hansen, der er formand for Vækstforum og Regionsrådet i Midtjylland, med henvisning til, at over halvdelen af den danske eksport af grønne varer kommer fra de midtjyske industrivirksomheder.

 

De midtjyske virksomheder sidder, i følge pressemedelelsen, på mere end hver femte grønne arbejdsplads målt på landsplan. Det er eksempelvis virksomheder inden for vindenergi, spildevands- og affaldshåndtering, fjernvarme, byggeri og energieffektive teknologier.

 

Vestdanske styrker

Hvis man betragter de tre vestdanske regioner under et, står de for 76 procent af den samlede danske grønne omsætning, 83 procent af eksporten og 70 procent af de grønne arbejdspladser.

- Vi har altså en række vestdanske styrkepositioner inden for de grønne forretningsområder, og det giver virksomhederne et forspring i forhold til at byde ind med løsninger på verdens energi- og klimaudfordringer, siger Bent Hansen.

 

Ifølge det Internationale Energi Agentur (IEA) under OECD skal der frem mod 2030 investeres op til 13.500 mia. US dollars i energieffektiviseringer og grøn energiteknologi.

- Da konkurrencen fra udlandet bliver stadig hårdere, er det afgørende, at vi både på regionalt og nationalt niveau får skabt de bedste rammer for de grønne virksomheder, så de kan udvikle sig og realisere det store vækstpotentiale, siger Bent Hansen.