Midt- og vestjyske kommuner kan spare 50 millioner kroner.

Der er millioner af kroner at spare, hvis de midt- og vestjyske kommuner lader private slå græs, rydde sne eller lappe huller i vejene.

210414rengoering_0.jpg

Mens Holstebro er en af de kommuner i landet, som udliciterer mest, så kan Herning og Viborg hvert år spare over 12 millioner kroner ved at gøre det samme, viser en ny analyse.

Hvis private virksomheder stod for opgaver som fx at slå græsset, lappe hullerne i vejen eller tømme skraldespandene i byens parker, så kan de midt- og vestjyske kommuner tilsammen spare 50,7 millioner kroner om året. På landsplan kan alle landets kommuner hvert år spare cirka 550 millioner kroner. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der kortlægger, hvor meget eller lidt kommunerne udliciterer på de tekniske områder.

- Kommunerne har simpelthen pligt til at få skattekronerne til at køre længst på literen, og derfor bør de også se nærmere på, hvordan de får mest muligt for pengene, når det gælder opgaver som at slå græs, vedligeholde vores veje og den slags ting, siger formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland, Niels Hansen.

Herning og Viborg kan hver spare over 12 millioner kroner og Ringkøbing-Skjern 10 millioner kroner om året. Holstebro har derimod udliciteret næsten alle kommunens opgaver inden for det tekniske område.

- Jeg håber, at andre af vores midt- og vestjyske kommuner vil lade sig inspirere af Holstebro, som allerede har høstet fordelene af at udlicitere. Også Lemvig er godt på vej og har udliciteret over 60 procent af opgaverne, siger Niels Hansen.

Han hæfter sig ved, at også Ikast-Brande og Skive har mulighed for at spare henholdsvis fire og seks millioner kroner ved at udlicitere.

- Det er da også en slags penge, siger Niels Hansen.

Solrød, Holstebro, Frederikssund, Gribskov og Ballerup er de kommuner i Danmark, som udliciterer mest, mens Bornholm, Rødovre, Tårnby, Lejre og Horsens, som er de kommuner, som udliciterer mindst