Michelinkok er vendt hjem til Lemvig: Gik ned med stress

Den tidligere michelinkok Jesper Krabbe har lavet mad i de fineste køkkener og levet med daglig stress og krav om at præstere på højeste niveau. Nu er han taget hjem til Lemvig for at finde roen.

Jesper Krabbe har det bedst hjemme i Lemvig med ler på fingrene efter en omgang madlavning i strandkanten.
Jesper Krabbe har det bedst hjemme i Lemvig med ler på fingrene efter en omgang madlavning i strandkanten.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Han har skruet godt og grundigt ned for gassen, den nu tidligere michelinkok Jesper Krabbe.

Det var en nødvendighed efter 12 år med madlavning i verdensklasse på blandt andet Henne Kirkeby Kro, der i flere omgange er blevet tildelt de prestigefulde michelinsstjerner.

Stjerner, der til sidst fyldte alt for meget i 37-årige Jesper Krabbes liv. For et år siden gik han ned med stress og angst.

- Det er en påvirkning, at du aldrig ved, hvad du møder ind til. Du ved ikke, hvem der kommer og spiser. Du ved ikke, om der kommer en anmeldelse ud i morgen. Der er altid et pres. Det handlede om at være 120 procent på hver dag. Og det var fra du stod op, til du gik i seng, siger Jesper Krabbe.

Jesper Krabbe kokkerer i strandkanten. Om lidt skal der laves mad over bål.
Jesper Krabbe kokkerer i strandkanten. Om lidt skal der laves mad over bål.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Det der med hele tiden at skal bedømmes på dit arbejde er hårdt. Du skal hele tiden blive bedre, vildere og accelerere mere. Det blev for meget for mig på et tidspunkt.

- Når man ringer til sin bror to dage efter hans fødselsdag for at ønske tillykke, fordi der lige var noget vigtigt i restauranten, man skulle sørge for, så er det, man begynder at tænke, om det er det værd, lyder det fra Lemvig-kokken.

Hjem til roen i Lemvig

Men selvom madlavningen nu foregår uden stress og michelinstjerner i kokkehuen, så handler det stadig om mad og gode oplevelser for Jesper Krabbe. Og dem er der masser af hjemme i Lemvig.

Men vigtigst af alt: Der er vestjysk ro.

- Stressen fik mig til at indse, at det ikke var det værd. Man skal være tro og god mod sig selv, før man kan begynde at bygge et ordentligt liv op.

Jesper Krabbe gør bålet klar til madlavning.
Jesper Krabbe gør bålet klar til madlavning.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- På et tidspunkt kommer der er punkt i livet, hvor man bliver nødt til at se på, hvor man er på vej hen, og hvad det er for værdier, man har i livet. Jeg kunne mærke, at jeg til sidst fik mere ud af at lave mad til min familie, end ved at lave mad til michelin-anmeldere.

- Det er dejligt at være i Lemvig. Jeg er blevet taget godt imod. Jeg har min familie her, og det betyder bare meget. Der er en form for ro i at være tilbage, siger Jesper Krabbe.

Fortryder ingenting

Michelinstjernerne blev på ny uddelt i mandags, men Jesper Krabbe er fuldstændig afklaret. De velansete stjerner kommer han ikke til at savne, selvom alle taler om dem i disse dage.

- Jeg kunne mærke, at det er dejligt, at jeg ikke skal tilbage i det ræs. Jeg fortryder ingenting. Jeg er glad for de ting, jeg har opnået.

- Jeg behøver bare ikke at have en avis til at skrive om, at det jeg laver er godt, forklarer Jesper Krabbe.

Jesper Krabbe er lige nu i gang med at lave en bog om vestjyske madoplevelser sammen med sin bror, Mads Krabbe. Der er dog endnu ingen udgivelsesdato på bogprojektet.

2:02
I indslaget her kan du møde kokken Jesper Krabbe, der har droppet michelinstjerner og stress for at finde roen hjemme i Lemvig.