Michelin-tjener: Jeg må have charme

26-årige Christian Neve fra Skive er medejer af en Michelin-restaurant og for nyligt kåret som den bedste tjener i Danmark. – Jeg har altid vundet point på min charme, siger han.

Som udlært tjener og medejer af Restaurant Domestic i Aarhus fik Christian Neve fra Skive sin drengedrøm opfyldt, da restauranten i februar fik tildelt en af de eftertragtede Michelin-stjerner.

På trods af en alder på blot 26 år er skibonitten medejer af den blot halvandet år gamle restaurant. To af medejerne laver den lækre gourmetmad i køkkenet, mens Christian Neve og den fjerde medejer holder styr på den prisvindende service.

Selvom det at få Michelin-stjernen var stort og den ultimative drøm, der gik i opfyldelse, var det ikke den eneste titel, han vandt i 2017. I slutningen af marts kunne tjeneren fra Skive lade sig hylde som Danmarksmester i tjener. En titel, der i høj grad skyldes hans måde at være på.

- Folk siger, at jeg har charme. Jeg forstår ikke helt selv, hvor den kommer fra, men det er charmen og gæstehåndteringen, jeg altid har fået point for, siger han.

Mange timers hårdt arbejde

Christian Neve understreger, at der ligger ekstremt meget hårdt arbejde bag titlen som årets tjener. Det har for eksempel ikke altid været lige nemt på hjemmefronten.

- Jeg tror ikke, at hverken mig selv eller min kæreste synes, at det har været enkelt, for der har været rigtig meget arbejde og træning i det. Siden den anden uge i januar har jeg trænet 6-7 timer hver mandag, forklarer han.

Øvelserne kan være alt fra at dække op til at øve sig i alle de bagvedliggende discipliner, man skal mestre for at vinde. Det kan både være at tranchere ost og have et stort kendskab til ostene, alle slags vine samt være god til borddækning. At blive årets tjener kræver nemlig stor viden og præcision.

- Det handler om at få lagt de rigtige systemer og  den korrekte planlægning i sin træning. For eksempel tager det at kunne dække bord lang tid at øve – det har jeg gjort 3-4 tirsdage fire timer i træk for at være mere præcis, forklarer Christian Neve. 

Et stort talent fra begyndelsen

Christian Neve begyndte sin tjenerkarriere som ufaglært på Hotel Strandtangen i Skive, og han fandt ret hurtigt ud af, at det var selve kontakten med gæsten og det, man havde ved bordet, der interesserede ham.

Siden begyndte han på tjeneruddannelsen og i 2010 som tjenerelev på Sallingssund Færgekro. Hurtigt viste han ekstraordinært talent for faget, og i 2012 deltog han i de danske og nordiske mesterskaber for tjenerelever. Han vandt begge konkurrencer - en præstation han gentog året efter i 2013.

Efter at have færdiggjort tjeneruddannelsen flyttede han til Aarhus og fik arbejde som tjener i Nordisk Spisehus. Et år efter rejste han til Australien, hvor han i seks måneder arbejdede på en danskejet vingård og forfulgte sin mangeårige interesse for vin.

I oktober 2015 tog han så chancen med Restaurant Domestic sammen med de tre andre medejere. Og selvom restauranten i dag er blevet til en prisvindende forretning, på grund af maden og Christians gode service, garanterer den, at den nok skal stille op i konkurrencer, også i fremtiden.

Se mere om Christian Neve, når han serverer mad og viser Michelin-prisen frem for sine forældre.