MF'ere: Ansatte bør få Cheminova-bonus

Flere folketingspolitikere kan godt forstå Cheminova-medarbejdernes vrede over, at de ikke kan få del i de 8,5 milliarder.

Cheminovas fællestillidsmand beskyldte søndag Aarhus Universitets Forskningsfond for "at stikke af ud af bagdøren" med milliarderne fra salget af kemigiganten og lade medarbejderne og Udkantsdanmark i stikken. I 1944 fik Forskningsfonden Cheminova som gave af stifteren Gunnar Andreasen.

Flere folketingsmedlemmer, der er valgt i Vestjylland, siger nu, at de forstår fællestillidsmandens vrede.

Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti hæfter sig ved, at stifteren af Cheminova, Gunnar Andreasen, oprindeligt bestemte, at hvis Aarhus Universitets Forskningsfond trak penge ud af virksomheden, skulle medarbejderne have lige så meget. Men det blev ændret, da Cheminova blev børsnoteret i 1986. Nu får de ikke en krone.

- Jeg har som folketingsmedlem ingen indflydelse på det salg, men synes rent moralsk, at man burde give medarbejderne en bonus ved salg af firmaet, når det var intentionen, da universitet fik gaven, siger Dennis Flydtkjær til Avisen.dk.

Også Leif Mikkelsen, medlem af Liberal Alliance og valgt i Vestjylland, forstår medarbejdernes ønske.

- Det lyder umiddelbart forståeligt, at medarbejderne også gerne vil have en andel med den historie, der ligger bag. På den anden side har ejeren jo retten til at købe og sælge, siger han.

Gambler med tilliden

Folketingspolitiker Thomas Danielsen fra Venstre, som også er valgt i Vestjylland, er enig.

- Rent moralsk kan man ikke gøre det. Jeg glæder mig over, at tillidsrepræsentanter og lokale er glade for, at ejeren ikke blev en fond. Men man gambler med det offentliges tillid ved at udnytte juridiske regler, som er stik imod aftalen, der blev lavet i sin tid. Det er ret alvorligt, siger Thomas Danielsen til tvmidtvest.dk.

Hvorfor er det ikke okay at sælge en gave, man har fået og selv få gevinsten?

- Det synes jeg ikke, det er. Gaver skal behandles med respekt. Uanset hvad ændrer man på, hvor engagement kommer til at ligge henne. Det lokale engagement skal bibeholdes, det var derfor, man i sin tid gav det til fonden. Cheminova er stor for os her hjemme, men det er det ikke ude i verden, siger Thomas Danielsen.

Cheminova efterlader sig en omfattende forurening i lokalområdet, der også er meget afhængige af de knap 900 arbejdspladser, som virksomheden giver.