MF'er: Jægere skal skyde sælproblemer ned

Fiskeriordfører Thomas Danielsen vil have jægerne til at skyde sæler, der giver problemer for fiskerne. Jægerne vil gerne. Fiskerne synes, det er en dårlig idé.

Længe har fiskerne brokket sig over, at sælerne ødelægger fiskeriet.

Sælerne stjæler og spiser direkte af fiskernes net, så der kun er fiskefars tilbage i havet, beretter de. Men nu har de fået nok:

- Jeg synes, man skulle prøve at træde karakter og få lavet det her. Fiskeriet er blevet sorteper i det her, siger Jesper Juul Larsen, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening.

Thomas Hansen er fisker fra Hvide Sande. Sælerne har ændret den måde, han driver forretning på. I dag fisker han kun med trawl for at undgå besværet med sælerne.

- Det kunne ikke lade sig gøre at lave penge på det. Alt inden for 20 kilometer fra kysten kan du bare glemme, siger Thomas Hansen.

MF'er: Jægere kan hjælpe

Nu vil Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen forsøge at hjælpe fiskerne.

For har du et jagttegn, så skal du have lov til at skyde sæler mener Thomas Danielsen.

- Min egen holdning er, at vi skal indføre jagttid på sæler, for det er den mest simple måde og mest ubureaukratiske måde at gøre det på.

Thomas Danielsen vil foreslå dette, når Venstre inviterer de andre partier til drøftelse af fiskernes sælproblemer.

Fiskerne ikke enige

Det er dog ikke vand på fiskernes mølle. Det bør være op til de offentlige instanser at afhjælpe fiskernes sælproblemer og ikke private jægere.

- Vi har en Naturstyrelse, som har til opgave at forvalte naturen. Så det er ganske klart, at det er her, de må træde i karakter.

Kræver uddannelse

Jægerne er dog klar til at skyde sæler, hvis det bliver nødvendigt. Men det er ikke så lige til.

- Vi har nogle krav, hvis det skal ske: Det er, at de her jægere, der skal udføre den her jagt, de skal uddannes, for det er ikke bare noget, man lige går ud og gør.

Som det er nu, er det kun fiskere, der må skyde sæler. Men det må de kun undtagelsesvis, hvis de kan bevise, at sælen har været aggressiv og er et tilbagevendende problem.