Meteorit måske landet i landsdelen

Natten til søndag lyste en ildkugle himlen op over Jylland. Der er chance for, at den er landet mellem Herning og Grindsted.

ori.jpg

Himlen over Jylland blev natten til søndag oplyst af en stor ildkugle. Og måske er meteoritten landet her i landsdelen.

- Ud fra øjenvidneberetninger, så er vores bedste bud, at den er landet et sted mellem Herning og Grindsted, fortæller Planetarieleder Lars Petersen fra Orion Planetariet i Jels ved Rødding.

Vidner omkring Hovborg og Sønder Omme har hørt et brag, og det er i følge Lars Petersen et tegn på, at ildkuglen har været meget tæt ved jorden og er brudt igennem lydmuren. Hvis der vitterligt er landet en meteorit, er det en historisk sjælden begivenhed.

- Kun tre gange i Danmarks historien har vi eksempler på, at det er sket, fortæller Lars Petersen og fortsætter:

- Sidste gang det skete var i 2009, den såkaldte Maribo-meteorit. Den fandt man ved at triangulere ud fra folk, der havde hørt den bryde igennem lydmuren.

Den berømte nål i høstakken

Men skulle der ligge et stykke meteorit fra det store verdensrum derude et sted, så kan den blive svær at finde, forklarer Lars Petersen:

- Den er jo blevet gjort meget lille på sin tur ned gennem atmosfæren, så den er sandsynligvis på størrelse med en golfbold eller noget, fortæller planetarielederen.

Men sku man falde over stenen, så vil man med stor sandsynlighed ikke være i tvivl, da den ikke vil ligne en almindelig sten.

- Man vil kunne se på den at den har været udsat for høj varme. Man vil nok ikke være i tvivl, når man ser den, siger Lars Petersen.

Har man set ildkuglen kan man hjælpe med at finde den ved at indtaste oplysninger på hjemmesiden: http://www.ildkugle.dk./

Planetariet var så heldige at fange ildkuglens færd ned til jorden. Se den fare afsted her:

0:11

FOTO: Anton N. Sørensen og Orion Planetarium