Metaldetektiv gør stort bronzefund

En metaldetektiv gør stort bronzefund udenfor byen Boest ved Nr. Snede.

BronzeFund.jpg

For metaldetektiv Bent Rasmussen var fjerde gang lykkens gang. Den nystartede metaldetektiv gjorde på sin kun fjerde tur i marken lige før påske et stort bronze fund med sin metaldetektor. På en mark ved byen Boest fandt Bent Rasmussen to 3.600 år gamle randlisteøkser af bronze.

- Det var en dejlig tur og et dejligt fund. Men det blev en lang påske, fordi museet ikke kunne stille med folk før efter påske, så det har været en lang påske, siger en tilfreds metaldetektiv-nybegynder, der i dag var med til udgravningsarbejdet ved Boest.

Fem økser

Da Bent Rasmussen så de to bronzeøkser ringede han til Midtjyllands Museum. Først efter påske gik arbejdet i gang med at udgrave de to økser, og her fandt arkæologerne yderligere tre velbevarede økser.

- Der findes ikke et fund, vi kan sammenligne det her med, siger afdelingsleder Constanze Rasmann fra Midtjyllands Museum.

- De her ting ligger mange steder på landbrugsjord, så de er pløjet i stykker henover årene. Vi finder dem jo aldrig i den her stand. Det er et meget stort fund, fordi der ikke findes lignende fund. Det er usammenlignligt, siger afdelingslederen.

Danefæ

Bronze er ikke meget værd, men fundenes historiske værdi er stor. Bent Rasmussen kommer til at skulle aflevere de velbevarede økser til Nationalmuseet, fordi de hører ind under loven om danfæ og derfor er statens ejendom.

I videoen kan du se interview med den glade metaldetektiv.

0:45