Merrild kritiserer museumslov: - Samfundet bør betale

Landbrug & Fødevarer kritiserer nu museumsloven fra 2002, efter at flere private lodsejere og firmaer er blevet tvunget til at betale store summer penge, når der er gjort arkæologiske fund på deres grund.

Landbrug & Fødevarer kritiserer i dag museumsloven fra 2002, der betyder, at lodsejere selv skal betale for de arkæologiske undersøgelser.
Landbrug & Fødevarer kritiserer i dag museumsloven fra 2002, der betyder, at lodsejere selv skal betale for de arkæologiske undersøgelser.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

I foråret købte en ung landmand drømmegrunden udenfor Stoholm ved Viborg.

Det viste sig, at der i jorden på grunden var levn fra fortiden. Det betyder, at Jonas Balleby er tvunget til at betale 250.000 kroner.

- Det er penge, jeg ikke kan låne. De kommer til at gå af den sparegris, som jeg allerede har brugt af. Vi havde sat lidt penge af, fordi vi havde hørt om, at sådan nogle situationer kunne opstå, men slet ikke i den størrelsesorden, sagde Jonas Balleby i weekenden.

Thise Mejeri, der sidste år måtte smide 1,6 millioner kroner for lignende undersøgelser, mener heller ikke, at det er rimeligt, at de selv skal betale.

Samfundet skal betale

Derfor kritiserer Landbrug & Fødevarer i dag museumsloven fra 2002, der betyder, at lodsejere selv skal betale for de arkæologiske undersøgelser.

- Jeg mener, at det bør være sådan, at hvis der er nogle ting, der virkelig har samfundsmæssig værdi, så er det også samfundet, der går ind og betaler, siger formand for L&F Martin Merrild.

Ved Thise Mejeri mener direktøren også, at det er en samfundsopgave at betale for sådanne udgravninger.

I har råd til at udvide for 80 millioner kroner. Har I så ikke også råd til at betale 1,6 millioner?

- Det har vi jo gjort, så det kan man sige, at vi har råd til. Men derfor behøver det ikke at være rimeligt, siger Thise-direktør Poul Pedersen.

2:44
Landbrug & Fødevarer vil have ændret museumsloven.

Forældede regler

Socialdemokratiets kulturordfører er lydhør overfor kritikken.

- Jeg synes, at det lyder meget urimeligt, at en bondemand skal betale over en kvart million, siger Jan Johansen, der er kulturordfører for Socialdemokratiet.

Han mener, at reglerne måske er forældede, fordi der i dag bliver gjort så mange arkæologiske fund. Der vil han tage problemet med videre til kulturminister Rasmus Prehn.

- Jeg vil tage det op med ministeren og prøve at få diskuteret igennem, hvordan lovgivningen ser ud, og hvordan den skal se ud fremadrettet, siger Jan Johansen.

Siden Museumsloven trådte i kraft i begyndelsen af 00'erne og frem til 2018, har offentlige og private bygherrer haft udgifter til arkæologiske undersøgelser for knap 1,9 milliarder kroner.