Merrild, ambassadøren og kampen om driftchefen

Landbrugsbossen Martin Merrild tog imod den rumænske ambassadør hjemme på bedriften i Hjerm.

Martin Merrild er godt tilfreds med sin rumænske driftschef, og vil helst beholde ham i Danmark.
Martin Merrild er godt tilfreds med sin rumænske driftschef, og vil helst beholde ham i Danmark.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Martin Merrild står med hænderne i lommerne og misser lidt med øjnene. Han kigger fra den ene side til den anden og til sidst ned i jorden. De to mænd snakker lystigt på deres modersmål - rumænsk, og det ser ikke ud til at Merrild forstår særlig et hak af samtalen. 

Den ene er rumæner er driftschef på Martin Merrilds gård i Hjerm, den anden er Rumæniens ambassadør i Danmark.  

Grunden til, at den jakkesæt klædte diplomat får en rundvisning af sin kansas-klædte landsmand på Merrilds farm i Hjerm, er egentlig, at både Merrild og ambassadøren kæmper om den samme arbejdskraft.  

- Jeg har haft et rigtig godt møde med formanden (Merrild red.) sidste år. Da jeg hørte, at 100% af hans ansatte er rumænere, blev vi enige om, at det kunne være en god anledning til, at jeg kunne besøge hans gård, hvor mine landsmænd arbejder. Det er bare et eksempel på en gård, hvor rumænsk arbejdskraft bliver brugt i Danmark, siger den rumænske ambassadør i Danmark Alexandru Grădinar.    

- Det er faktisk en af de ting, jeg bruger en del tid på. Det er faktisk, den 4. ambassadør vi har her på gården. Det er vigtigt, at vi i Landbrug & Fødevarer beholder den gode kontakt, vi har, til andre lande, som vi samarbejder med. Der er ambassadørerene vigtige, siger Martin Merild. 

Selv om tonen er god og venskabelig, så ligger der vigtige ting bag besøget. 

Ifølge Landbrug & Fødevarer udgør udenlandsk arbejdskraft 67 procent af den samlede beskæftigelsesvækst i Danmark i 2013-2016. 

Samlet set var der 188.000 fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere i Danmark i 2016. Dette svarer til knap 8 pct. af det samlede antal fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere.

For det danske landbrug er det helt afgørende, at tiltrække f.eks. rumænerne. 

- Det betyder rigtig meget i både primærlandbruget og i vores forarbejdningsvirksomheder, at vi har rumænske medarbejdere. Man skal huske at Rumænien er et gammelt, stort og stærkt landbrugsland. Derfor er der mange, der har et naturlig forhold til landbrug og fødevarerproduktion i Rumænien. Der er en naturlig interesse for mange rumænere for at komme til Danmark og lære lidt mere om landbrug, siger Martin Merrild

Rumænien har brug for sine landmænd

Ligesom det er tilfælde i Polen er der i dag stigende eftersprøgsel på arbejdskraft i Rumænien. Ambassadøren lægger ikke skjul på, at han gerne så, at flere landsmænd rejste hjem for at arbejde. 

 - I Polen har man lagt en strategi for at trække polakker hjem igen. I Rumænien kan man ikke sige, vi har en strategi som sådan. Men vi vil gerne have arbejdskraften tilbage og arbejde, hvor der er et stigende behov for arbejdskraft. Vi er specielt interesserede i at tiltrække dem, der har fået noget erfaring i landbrugssektoren eller i andre sektorer, siger Alexandru Grădinar.  

1:52
Antallet af polske ansøgere til de midt- og vestjyske produktionsstillinger falder. Der er nok at lave i Polen, så polakkerne bliver hellere hjemme.

Ambassadøren havde måske ikke ligefrem gjort sig forhåbninger om selv at overtale nogen af Merrilds ansatte til at rejse retur, men havde han forsøgt at overtale driftschefen, Zoltan Adam Merényi, var svaret blevet et blankt, nej. 

 - Jeg har arbejdet her i snart 12 år. Det er en helt anderledes verden. Alting er andeledes end i Rumænien. Jeg kan godt lide det her. Derfor valgte jeg at blive, siger Zoltan Adam Merényi, der selv bor på en gård kun nogle få hundrede meter fra Martin Merrilds bedrift. 

- Jeg regner med, at jeg bliver her i Danmark. Jeg kan godt lide at være her og arbejde her. Her behøver man ikke bekymre sig om, hvad der sker i morgen. Jeg er en rolig type, og det finder jeg her i Danmark, siger Zoltan Adam Merényi.     

Zoltan Adam Merényi har været i Danmark i 12 år.
Zoltan Adam Merényi har været i Danmark i 12 år.
Foto: Jeanette Torndahl Madsen, TV MIDTVEST

Win win

Selv om ambassadøren ultimativt håber på, at mange af hans landsmænd vil rejse hjem for at arbejde, mener han også, at der er gevinster, ved at rumænerne rejser til Danmark for at arbejde. 

- Det er en winwin situation, når unge rumænere kan rejse til Danmark og få en uddannelse og bagefter bidrage til arbejdsstyrken og derfor økonomien i Danmark. Når de så har gjort det et stykke tid, kan de tage deres viden og erfaring med tilbage til Rumænien. På den måde får Danmark gavn af arbejdskraften, og over tid vil Rumænien også gøre det, siger Alexandru Grădinar.  

- Vi er meget tilfredse med, at der er danske landbrugsskoler, der samarbejder med landbrugsskoler i Rumænien. Unge rumænere kan få en uddannelse og et job bagefter og få noget erfaring i Danmark. Og så håber vi, de kan tage den erfaring med hjem til Rumænien, der vil have gavn af det. Men det er svært. Vi skal kæmpe for det. Og kampen om den veluddannede arbejdskraft bliver kun større de kommende år, siger ambassadøren. 

- Hvis alle rumænere rejste ud af Danmark, ville vi få en kæmpe mangel på arbejdskraft. Sådan er det heldigvis ikke. Jeg synes, det er rigtig stærkt, at vi kan have den vekselvirkning, at nogen kommer her op og engagerer sig stærkt i det, de arbejder med, og kan komme hjem som en god arbejdskraft derhjemme, når de har lært en hel masse. Og selvfølgelig er det også fint, hvis nogen slår sig ned og bliver her, og det tror jeg jo, det er en del af moderne menneskers liv. Vi er meget mere mobile og vi flytter rundt og bosætter os der, hvor vi synes, vi kan få et godt liv, siger Martin Merrild.