Mere vildt - flere påkørsler

Antallet af hjortevildt er på sit højeste her i landet. Det giver flere sammenstød med råvildt og mere arbejde til schweisshundeførerne.

vildtpaakoert2.jpg

Landsdelen døjer gevaldigt med råvildt, der krydser vejene og kolliderer med trafikanter.

- Der er en tendens til, at der har været mere at lave - eller vi har registreret flere påkørsler i schweisshunderegistret - i det midt- og vestjyske område, fortæller Mads Flinterup, der er Schweisskonsulent ved Danmarks Jægerforbund.

Når der sker en påkørsel, kan de såkaldte schweisshunde opsnuse de bortløbne dyr, hvis de er alvorligt sårede. Og netop schweisshundeførerne har fået mere at køre efter. For der kommer hvert år flere opkald til Dyrenes Vagtcentral, som trafikanter siden 2011 har kunnet alarmere på 1 8 1 2 ved sammenstød med de firbenede springere.

- Der er mere travlt, men jeg kender også til mange, der ikke kender til vagtcentralen, så jeg vil tro, at det kun er to-tre ud af ti påkørsler, vi hører om, siger Allan Bruun Rasmussen, der er vildtkonsulent ved Falck.

Jægerforbund: Sæt hastigheden ned

De danske jægere mener ikke, at vildtbestanden er for stor og opfordrer til at kigge mod norsk forskning, som viser, at risikoen for sammenstød er større, jo højere hastighed, trafikanterne kommer med. Derfor ser man gerne, at der med lov bliver nedsat hastighedsbegrænsning på særligt udsatte strækninger.

- Hvis der er skov og vegetation helt ud til vejene, så er det et problem med overskueligheden for både hjortevildtet og sandelig også for billister, siger Carsten Riis Olesen, der er forskningschef ved Danmarks Jægerforbund.

Råvildtet er langt den type hjortevildt, der er flest af i Danmark, og dermed også den, de fleste rammer.

3:12
Der er meget at lave for schweisshundepatruljerne, for vildtbestanden er rekordhøj og har resulteret i flere sammenstød.