Mere helikopter: Flere patienter flyves med helikopter

Efter to et halvt år med helikoptere i national akutfunktion er vagtcentralerne blevet bedre til at bruge dem. Grænsen er dog ved at være nået.

Akuthelikopteren i Skive fløj i 2016 hele 1.064 gange.
Akuthelikopteren i Skive fløj i 2016 hele 1.064 gange.
Foto: Svend-Vilhelm Ravnkilde Mikkelsen, TV MIDTVEST

Hvis du kommer alvorligt til skade langt væk fra det nærmeste sygehus, er der nu større chance for, at du bliver hentet i helikopter. 

Landets tre akutlægehelikoptere, herunder den i Skive, blev i 2016 brugt næsten tre gange så meget som i 2015. Det rapporterer DR P4 Midt-vest. 

Grunden til, at de bliver brugt i højere grad, er, at vagtcentralerne er blevet bedre til at udnytte den landsdækkende akutlægehelikopterordning.

- Vagtcentralerne har vænnet sig til, at der er helikoptere. De er blevet mere vant til, hvornår de kan bruge dem, og i hvilke situationer det er en fordel at bruge helikopter frem for at køre patienten. For eksempel fra den jyske vestkyst til Skejby, forklarer Troels Martin Hansen, ledende overlæge hos de landsdækkende akutlægehelikoptere til DR P4 Midt-vest. 

Mens det er fint, at ordningen nu bliver brugt meget mere end tidligere, så mener Troels Martin Hansen ikke, at man kan øge kapaciteten af antallet af flyvninger. 

- Hvis vi får meget mere aktivitet end nu, så risikerer vi, at vi får svært ved at løse alle opgaver, siger han.

Nogle af de andre grunde til, at helikopterne bliver brugt mere er blandt andet bedre teknologi til natflyvning og bedre forhold til landing i dårligt vejr. 

Akutlægehelikopteren i Skive fløj i alt 1.064 gange i 2016.