Kort inden valg: menighedsråd mangler kandidater

Mange menighedsråd har store problemer med at rekruttere nye medlemmer til rådene tæt sidste tilmeldelsesfrist for nye kandidater.

Der risikerer at blive flere tomme pladser i menighedsrådene rundt i Viborg Stift efter det kommende menighedsrådsvalg.
Der risikerer at blive flere tomme pladser i menighedsrådene rundt i Viborg Stift efter det kommende menighedsrådsvalg.

Tirsdag den 27. september er sidste frist for menighedsrådene til at finde nye kandidater til det kommende menighedsrådsvalg. Men selvom fristen nærmer sig, har mange menighedsråd fortsat store udfordringer med at finde nye kandidater til valget, og det mærker de i særdeleshed i Asmild Sogn.

- Vi skal have et menighedsråd på 10 medlemmer, og vi er i en situation, hvor otte har bebudet at stoppe, siger Asger Loldrup, der er formand for Asmild Sogn menighedsråd, som selv trækker sig efter 28 år i rådet.

Det er et generelt problem at skaffe nye medlemmer til menighedsrådene, lyder det fra Landsforeningen af Menighedsråd.

- Den største udfordring er at skaffe kandidater nok. Der er et antal, der rent faktisk skal sidde i rådet, men de skulle også gerne have nogle suppleanter, for fire år er jo lang tid, siger Inge Kjær Andersen, der er talskvinde for menighedsrådsvalget.

Gennemsnitsalder på 63 år

I første omgang handler det om at få medlemmer nok i menighedsrådene, men der er også et andet problem nemlig alderen. Gennemsnitsalderen på medlemmerne af menighedsrådene i Viborg Stift er 63 år.

- Jeg synes, det optimale ville være, hvis man har en aldersspredning i menighedsrådene. Det har ikke noget at gøre med, at ældre ikke er rigtig gode til det eller ikke er vigtige at have med i menighedsrådene, men det skulle gerne afspejle folkekirken, siger Inger Kjær Andersen.

Må lægge råd sammen

I Trans sogn ved vestkysten, er der blot 25 medlemmer af folkekirken. Her har man haft så svært ved at finde medlemmer til menighedsrådets, at man nu har set sig nødsaget til at fusionere med Fjalting Sogn.

-  Jeg ville gerne, at vi kunne fortsætte, men vi har i otte år haft et menighedsråd, hvor der har siddet 1-2 medlemmer, der har sagt, at vi skal arbejde henimod et samarbejde, siger Asger Højberg Nielsen, der er formand for Trans Sogns Menighedsråd.

I Asmild Sogn ærgrer menighedsrådsformand Asger Loldrup sig over, at det ikke er lykkedes at finde nye medlemmer til rådet de seneste fire år. Han erkender, at menighedsrådets nok ikke har været opsøgende nok.

- Vi har ikke været ude i god nok tid, selvom vi har snakket om det i et års tid, siger han.

 Menighedsrådsvalget finder sted den 8. november. 

2:39
Menighedsråd har svært ved at finde nye og yngre medlemmer inden menighedsrådsvalg.