Mekanikerlærlinge reparerer traktorer i Tanzania

Seks lærlinge fra Erhvervsskolerne Aars er taget til ukendt land for at bruge deres færdigheder.

Seks mekanikerlærlinge fra Erhvervsskolerne Aars er taget til Tanzania for at bruge deres færdigheder.
Seks mekanikerlærlinge fra Erhvervsskolerne Aars er taget til Tanzania for at bruge deres færdigheder.
Foto: TV 2

Olie på fingrene, traktorer, der ikke vil starte og mejetærskere, der heller ikke vil, som de skal. På mange måder er det hele som det plejer for seks lærlinge fra Erhvervsskolerne på Aars. Og så alligevel slet ikke. Arbejdspladsen er nemlig ikke en maskinstation i Danmark, men i Tanzania. Her taler kollegaerne swahili, reservedelslageret er tre uger væk, og så er der rotter i sengen.

- I starten var vi lidt bekymrede for vores elever, men de har taget rigtig godt imod det. Det stod hurtigt klart, at eleverne ville få den fedeste oplevelse, hvis de kommer ud til nogle virksomheder, hvor de kunne få en del af deres praktikophold, siger Ulf Givskov Bender, der er direktør for Erhvervsskolerne Aars.

Det er Dansk Metal og fagbevægelsens Udlandssekretariatet, der har arrangeret lærlingenes tur til Tanzania. Martin, Kenneth, Mads, Sebastian, Jacob og endnu en Martin, som de seks lærlinge hedder, klarer udfordringerne med en masse humør, gåpåmod og ikke mindst myggespray, mens de oplever verden, som den er. Turen skal blandt andet vise, hvor alsidig en erhvervsuddannelse er. 

- Det er at få en faglig uddannelse, der giver mange muligheder. Man kan komme ud at rejse, man kan komme ud og hjælpe i verden. Et af de vigtige elementer er at gøre de unge opmærksom på, at verden er stor og problemerne skal løses i fællesskab,” fortæller Mads Begge Madsen, der er sekretariatsleder hos Udlandssekretariatet i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Erhvervsskolerne Aars er den eneste i Danmark, der uddanner entreprenør- og landbrugsmaskinmekanikere.

28:35
TV 2 har fulgt seks unge landbrugsmaskinmekanikerlærlinge på udveksling i Tanzania. Her kan du se første afsnit.