Mejeri udsat for fup: Russere ville købe 2000 tons kyllingefødder

Virksomheder får misbrugt deres navn til svindel med netsalg. Thise Mejeri fik for nylig uventet besøg af to russere, der skulle hente kyllingefødder.

Thise mejeri, mælk
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Det er fortrinsvis mejeriprodukter, der ruller ud fra Thise Mejeri, men for nylig var det noget helt andet, der var efterspurgt.

To russere troppede op på mejeriet i Thise nord for Skive, fordi de troede, de kunne købe 2000 tons kyllingefødder.

Det kunne de ikke. De var i stedet blevet narret af et fup-firma med en engelsksproget hjemmeside. 

- Vi synes, det var meget, meget mærkeligt og også ubehageligt. Nogen bruger os og vores navn til at fuppe andre virksomheder. Det er en meget mærkelig følelse og giver lidt rislen ned ad ryggen, Per Godsk, økonomidirektør ved Thise Mejeri

Russerne viste hjemmesiden, hvor det viste sig, at Thise Mejeri pludselig solgte en masse andre fødevarer en mejeriprodukter - heriblandt kyllingefødder. Fup-firmaet havde brugt Thise Mejeris adresse og mejeriets tidligere momsnummer.

- De fremviste e-mails, hvor de havde kommunikeret med en, som var ansat på mejeriet. Og hvad skulle vi så gøre? Vi kunne bare fortælle dem, at det ikke havde noget med os at gøre, og at vi ikke forstod, hvor det kom fra. Og så henviste vi dem til HK Scan i Vinderup, som gør i kyllingefødder, så det ikke var helt forgæves, siger Per Godsk.

Efterfølgende meldte mejeriet hjemmesiden til politiet.

- Alle spor tegner i retning af, at det er en organisation i Rusland, der står bag. Vi følger typisk pengesporet i denne her slags sager, og så sender vi sagerne til det land, hvor pengene er ført hen, siger Jørgen Lauridsen fra Central Efterforskning hos Midt- og Vestjyllands Politi til DR P4 Midt & Vest.

Politiet efterforsker sagen, men forventer, at der kan dukke flere fuppede kunder op på adressen i Thise, for fup-hjemmesiden kan ikke bare sådan lukkes.

De seneste to år har Midt- og Vestjyllands Politi haft to lignende fupsager i henholdsvis Skive og Viborg. Her drejede svindlen sig om bilhandel.

Sidste år stod Viborg Bilcenter for skud. Her blev firmanavnet udnyttet til at sælge ikke-eksisterende biler på nettet. 

1:43
Svindlere har oprettet en falsk hjemmeside i Thise Mejeris navn. Forleden stod to russere klar ved døren til at lukke en aftale om 2000 tons kyllingefødder.