Medicinsk verdensnyhed fra Holstebro

D-vitamin kan nedsætte forhøjet blodtryk, viser forskningsprojekt i Holstebro.

thomas_larsen_medicinsk_forskning_holstebroinet.jpg

Den internationale presse har fået øje på resultaterne fra en undersøgelse hos Medicinsk Forskning på Regionshospitalet Holstebro. Efter en stor konference i London fortæller de engelsksprogede medier i øjeblikket om, hvordan en vestjysk læge påviser, at D-vitamin kan nedsætte blodtrykket hos mennesker med forhøjet blodtryk.

3 tabletter om dagen 

Mere motion og mindre salt i maden kan bidrage til at sænke blodtrykket. Men tre D-vitamin tabletter om dagen kan også have gavnlig effekt på blodtrykket.

 Det viser et nyt forskningsprojekt gennemført af læge Thomas Larsen. Han har for nylig på en stor blodtrykskonference i London fortalt kolleger fra hele verden om sine resultater. Siden har den internationale presse i en masse artikler fortalt om resultaterne.

Vestjyder i forsøg

112 vestjyder med forhøjet blodtryk deltog i projektet. Halvdelen blev behandlet med tre D-vitamin tabletter dagligt og den anden halvdel med tabletter uden indhold af D-vitamin. De foreløbige resultater fra undersøgelsen i Holstebro, som nu skal udgives i et internationalt fagtidsskrift, viser, at et højt D-vitamin tilskud om vinteren kan have gavnlig indflydelse på blodtrykket. Faldet i blodtryk gælder hovedsagligt for de personer, der i forvejen har D-vitamin mangel.

Læge Thomas Larsen fra Holstebro får nu sine resultater videregivet af European Society of Hypertension - det europæiske medicinske selskab for forhøjet blodtryk.