Medarbejdere lærer af fedmeoperation direkte på storskærm

Medarbejdere fra de fem danske centre for fedmeoperationer var samlet i Viborg for at opleve en direkte transmission fra operationsstuen.

Fedmeoperation live
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Flere danskere forventes at få foretaget en fedmeoperation i de kommende år. Operationen kan hjælpe mange sukkersygepatienter.

Fredag var fagfolk fra hele landet samlet i Viborg for at drøfte mulighederne og for at opleve en operation direkte på storskærm. Alle lægens bevægelser overvåget, fulgt af kameraer og sendt direkte.

- Det er lidt spændende, for der er mange, der kigger på. Det er ikke så ofte, vi gør det. Men de gange, jeg har været med, hvor vi har sendt, der har jeg fået rigtig meget ud af det, og det er derfor, vi har tænkt at gøre det her, siger Einar Pahle, ledende overlæge på Regionshospitalet Viborg.

Tilskuerne var medarbejdere fra de fem fedmeoperationscentre i Danmark. De var samlet til årsmøde i Viborg. Nogle har aldrig eller meget sjældent overværet sådan et indgreb.

Kan hjælpe sukkersygepatienter

En fedmeoperation er et ganske voldsomt indgreb, hvor mavesækken bliver gjort mindre. Men flere ventes at få den i fremtiden, for den har vist sig også at kunne hjælpe patienter med diabetes 2 til at slippe af med sukkersygen.

- Der er mange undersøgelser, der ret entydigt efterhånden viser, hvor god effekt det har - både med henblik på behandling af sukkersyge, men også forebygning af sukkersyge, siger Bjørn Richelsen, professor på Aarhus Universitetshospital.

Lægen var tilfreds operationens forløb, som også var med til at sætte fokus på det nye speciale i Viborg.

- Vi er også nødt til at løfte os rigtig meget fagligt, når vi skal præsentere sådan et møde her. Det har afdelingen godt af, og det er godt for os, at vi gør det, siger Einar Pahle.

Sygehuset laver i øjeblikket omkring 160 fedmeoperationer om året.

2:14