Jens Peter passer sine juletræer ’full time’, så de ikke får stress

Juletræssæsonen er over os, og det betyder, at landets juletræsproducenter nu skal høste frugten af et helt års arbejde.

Jens Peter Rind knokler i disse dage i blandt sine 100.000 juletræer.
Jens Peter Rind knokler i disse dage i blandt sine 100.000 juletræer.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Imens høsten af korn, bær, og æbler for længst er overstået, så ser det helt anderledes ud for juletræer. Lige nu er høstsæsonen i fuld gang, og det betyder, at juletræsproducent Jens Peter Rind fra Kølsen ved Viborg i øjeblikket knokler på livet løs for at hive et helt års indtægt i hus.

Han har hverken mejetærsker eller nogen ansatte til at hjælpe sig. I stedet har han en motorsav i hånden og en sikkerhedshjelm på hovedet, og når man blander det med en masse gå-på-mod, så kommer man langt, når det kommer til juletræsbranchen.

- Det ser super godt i år med træerne. Der har været lidt stress-syndromer fra den tørre sommer sidste år, men det er dejligt at være i fuld gang, fortæller Jens Peter Rind.

Jens Peter Rind arbejder på fuld tid med at dyrke og sælge juletræer. Han har ingen dyr eller nogen andre marker på Bakkegården ved Kølsen, hvor han holder til.

Til gengæld har han 100.000 grantræer, der fordeler sig over 16 hektar land. Her arbejder han så i løbet af året med at studse træerne, beskytte toppene mod fugle og forsøge at gøre sit til at holde stress-syndromerne nede. Når træer får stress, taber de nemlig nåle og får masser af kogler. 

- Det skal passes og plejes hele året. Vi er rundt ved de forskellige træer 8-10 gange i løbet af hele sæsonen. Det er full-time, fortæller Jens Peter Rind.

I alt giver det i omegnen af 800.000 til en million juletræstjek om året.

Han satser på at kunne sælge omkring 5000 juletræer frem mod jul. Heraf bliver 3000 af dem sendt rundt i Europa, men det er ikke noget, han tjener alverden på.

- Hvis det kun var til eksport, så var det lidt træls, for priserne er helt i bund der. Vi har heldigvis vores gode hjemmesalg, som vi hænger vores hjelm på, siger han og banker sine knoer mod sin orange sikkerhedshjelm. 

Høsten begyndte for tre uger siden og stopper seneste til jul. Det tager i snit 6-7 år om at nå stjernehøjde. Et juletræ fra Kølsen koster mellem 100 og 400 kroner.

2:18