Massive vandmasser presser landmændene

Det våde vejr skaber problemer for landsdelens landmænd, som senest i dag skal have sået efter-afgrøder.

traktor
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Det er svært at så, når markerne mest af alt ligner svømmebassiner. Det våde vejr har lagt mange af landsdelens marker under vand, og dermed har såning af efter-afgrøder været besværligt. Ifølge miljøregler udstukket fra EU, skal landmændene senest i dag have sået deres efter-afgrøder.

- Det er jo næsten uladsiggørligt, siger landmand Mads Thøgersen fra Østerild, som har fået 350 mm regn siden august.

Efter-afgrøderne skal mindske udledningen af kvælstof, og når landmændene det ikke, bliver de trukket i landbrugsstøtte. Derfor er Mads Thøgersen nødsaget til at så i de store vandmasser. Det er dog ikke for ham muligt at bruge såmaskinen, så han sår med sin gødningsspreder.

1:54
Se video: Ekstra vådt vejr skaber problemer for landmændene. De har svært ved at så efterafgrøder inden deadline i dag. Landboforening kræver politisk handling.

Ministeren på banen

Landmanden fra Østerild er langt fra den eneste, der er i bekneb.

- Vi har nogle voldsomt frustrerede landmænd, der ringer ind og siger, at nu må vi finde en løsning på det her. De håber på, at reglerne kan lempes, så såningen kan udskydes i sådanne tilfælde, siger Leif Gravesen, der er formand for LandboThy.

De mange frustrationer er også nået til ministeren, som nu undersøger mulighederne for dispensation.

- Af hensyn til miljøet er vi nødt til at have de her friser, men nu kigger jeg ind i om vi har mulighed for at gøre yderligere. Jeg har bedt landbrugsstyrelsen om at overveje, hvilke andre mulgiehder vi har i den her type situationer, og det forventer jeg at få en tilbagemelding på, siger fødevareminister Mogens Jensen.

De svære arbejdsvilkår har især ramt Thy og Nordjylland.