Marokkansk kunstner udfordrer forestillinger om sexchikane

Seksuelle overgreb er lige så udbredte i Europa og Vesten som i Mellemøsten og Nordafrika. Det hævder den marokkanske kunstner Randa Maroufi, som lige nu udstiller i Viborg.

I en fotoserie undersøger Randa Maroufi sexchikane.
I en fotoserie undersøger Randa Maroufi sexchikane.
Foto: Randa Maroufi

Randa Maroufi udstiller en fotoserie om sexchikane under en gruppeudstilling med 17 andre kunstnere med marokkansk tilknytning i Viborg Kunsthal, som åbner i dag.

Udstillingen peger ind i den aktuelle debat med eksempler fra Køln og en række danske byer, hvor asylansøgere har forulempet kvinder i nattelivet. 

- I Europa forestiller mange sig, at diskrimination af kvinder er langt mere udbredt i de muslimske og arabiske dele af verden. Men det foregår over hele verden og kommer til udtryk på forskellige måder. I Tyskland udspiller det sig bare på et andet niveau end i eksempelvis Japan, Mexico eller Marokko,” siger Randa Maroufi.

Da Randa Maroufi lagde sit hjemland Marokko bag sig, var det med en forventning om i Frankrig at møde et samfund frit for den kønsdiskrimination og sexchikane, som hun oplevede som kvinde i sit hjemland. Men efter kort tid i Frankrig erfarede hun, at kønsdiskrimination er et globalt problem. I den fotoserie, som hun udstiller i Danmark, iscenesætter hun med udgangspunkt i fotos fundet på internettet situationer, der viser kvinder, som udsættes for sexchikane forskellige steder i verden.

Flertallet af kunstnere, som under titlen ’Merchants of Dreams’ udstiller fotokunst, installationer og videoværker, er født og opvokset i Marokko. 

- Med humor og underfundighed undersøger nogle af kunstnerne, hvor Marokko er på vej hen ved at stille spørgsmålstegn ved de modpoler og den ulighed, de oplever i Marokko. Men udstillingen ikke er et forsøg på at give et dækkende billede af, hvad der foregår i Marokko eller på den marokkanske samtidskunstscene. Den røde tråd i udstillingen er de temaer og ret universelle spørgsmål, som kunstnerne rejser gennem forskellige kunstneriske udtryk, siger udstillingens tilrettelægger Christian Skovbjerg Jensen.

Længsel, drømme, tilhørsforhold, frihed og splittelse er gennemgående temaer i værkerne, som undersøger alt fra ulighed, kønsdiskrimination, homoseksualitet, nationalisme, monarki og marokkanske indvandrermiljøer i Frankrig og Belgien.