Marianne bruger kunstigt lys mod vintertræthed

Mange bliver trætte og energiforladte så snart vinteren trænger så på. Men lys kan give dig energien tilbage.

Marianne Najbjerg er én af de mange danskere, der tydeligt kan mærke, at energiniveauet er lavere i vintermånederne.
Marianne Najbjerg er én af de mange danskere, der tydeligt kan mærke, at energiniveauet er lavere i vintermånederne.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Når kalenderen siger efterår og vinter, er Marianne Najbjerg én af dem, der mister energien.

- Det er svært at finde lyset og glæden, fordi det hele er lidt mørkt og trist, siger hun.

Det er hun langt fra alene om. Ifølge en forsker bliver 10 procent af danskerne påvirket af vintertræthed i større eller mindre grad.

- Man sover meget mere end man plejer at gøre, men selv hvis man får sovet 12 timer en nat, er man stadig træt om dagen. Det er sådan en tung træthed, hvor man fysisk har en fornemmelse af at have bly i arme og ben, siger klinikchef ved Psykiatrisk Center i København, Ida Hageman.

Følelsen af ekstra træthed genkender den 24-årige studerende fra Holstebro.

- Jeg er bare ikke så glad, som jeg plejer at være. Jeg kan godt gå og føle, at jeg er meget træt og har ikke rigtig lyst til noget, siger Marianne Najbjerg.

Solens stråler giver energi

Der findes mange bud på, hvad der kan hjælpe én ud af trætheden. Men det eneste, der beviseligt hjælper, er helt simpelt:

- Det er lys, lys og lys, der skal til. Kom ud om formiddagen en halv til en hel time hver dag ud i lyset, siger Ida Hageman.

Kan man ikke komme ud, så findes der en andes løsning i form af lyslamper.

- Folk får en meget højere livskvalitet med lamperne. De får mere energi og en bedre socialiseringsevne, siger Henrik Sørensen, indehaver af Dansk Lysterapi, der sælger lamper til lysterapi

30 minutters lys fra lampen om dagen skulle løfte både humør og energi. I en periode har Marianne Najbjerg også brugt en lyslampe, og for hende gjorde det virkelig en forskel.

- Jeg mærkede meget hurtigt, at jeg blev mere positiv. Den er en slags falsk sol, som gør humøret lidt bedre, siger hun.

Ida Hageman understreger, at man bør opsøge sin læge, hvis man føler sig vintertræt eller deprimeret, så man er sikker på at få den rette behandling.

2:15
Mange bliver trætte og energiforladte så snart vinteren trænger så på. Men lys kan give dig energien tilbage.