Mange valgløfter bliver aldrig indfriet

Færre end hver tredje dansker har tillid til, at deres byrådspolitikere lever op til de valgløfter, som de giver i disse uger.

Mads Jakobsen
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Borgmesteren i Struer, Mads Jakobsen (V), lovede en ny skole til sine borgere, da der senest var valgkamp. Men skolen er aldrig blevet til noget.

I Lejre var det en svømmehal, som skulle trække stemmer til den socialdemokratiske borgmesterkandidat, Carsten Rasmussen. Men svømmehallen er taget af bordet, og kommunens skoleelever er fortsat henvist til tørsvømning i en gymnastiksal, når de skal lære at svømme.

I Aarhus gav Socialdemokratiet det valgløfte, at alle byens borgere skulle have gratis internet. Men aarhusianerne betaler fortsat selv.

Og i Helsingør stillede borgmester Benedikte Kiær (K) vælgerne i udsigt, at de kommunale lukkedage med hende ved roret ville blive afskaffet – men der er stadig otte lukkedage, en halv dag mindre end før 2013-valget, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

En række af de valgløfter, som blev givet af borgmesterpartierne ved det seneste kommunalvalg, er ikke blevet indfriet. Og det kan få konsekvenser, vurderer Ulrik Kjær, forsker i kommunalpolitik og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

- Når man afgiver meget specifikke valgløfter og ikke holder dem, kan borgerne miste tilliden til det, der bliver sagt fra politisk hold, siger han.