Brændes, spredes ud over havet eller begraves? Mange tager ikke stilling til deres død

En ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje i Region Midtjylland ikke har taget stilling til, hvad der skal ske, når de dør.

Lene Brøndum har mistet både sin svigermor, mor og svoger. Ingen af dem havde på forhand taget stilling til, hvad der skulle ske efter deres død.
Lene Brøndum har mistet både sin svigermor, mor og svoger. Ingen af dem havde på forhand taget stilling til, hvad der skulle ske efter deres død.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Mange af os tager ikke stilling til, hvordan vi vil begraves, når vi dør. En ny undersøgelse, A&B Analyse har lavet for Stenhuggerlauget, viser, at 30,4 procent i Region Midtjylland endnu ikke har taget stilling.

Samtidig overlader 18,9 procent det til sine efterladte at beslutte, om man skal brændes, spredes ud over havet, begraves på mere traditionel vis eller noget helt andet.

Det er tilfældet for Lene Brøndum fra Mønsted. Inden for de seneste tre år har hun mistet både sin svigermor, mor og svoger. Ingen af dem havde taget stilling på forhånd.

- Det var en frygtelig proces at gå igennem for os. Man skal have tænkt det hele godt igennem, for man er i tvivl om, om man gør det i den ånd, som man gerne vil, siger Lene Brøndum.

NemID til sidste vilje

Hos Bedemand Per Rasmussen oplever de også problematikken med, at folk ikke snakker om døden, før det er for sent.

- Det har været meget sådan, at folk har sagt, at det laver vi de efterladt om. De må bestemme, hvordan det skal være, siger Poul Henning Sørensen, der er bedemand hos Bedemand Per Rasmussen i Viborg.

For at undgå det, bruger de folderen ’Min Sidste Vilje.’ Den har en række spørgsmål, der kan være en hjælp til den alvorlige samtale. Danske Bedemænd arbejder også på, at alle inden for et år kan skrive og rette i deres sidste vilje digitalt ved hjælp af NemID.

1:56
Lene Brøndum har mistet tre på tre år. Hver gang skulle hun tage stilling til, hvad der skulle ske. Det var hårdt.