Opdateret: Leder i børnekræftforening kræves fyret

Forældre vil kuppe omstridt leder i foreningen Familier Med Kræftramte Børn, fordi de mener, at der er forsvundet mange millioner kroner.

FMKB
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Lederen skal fyres og bygningerne sælges. Forældre i Familier Med Kræftramte Børn har fået nok af den stærkt kritiserede indsamlingsforening fra Ans. Foreningen er i forvejen i Bagmandspolitiets søgelys, og nu vil en gruppe medlemmer have ryddet op i millionforetagendet.

På en generalforsamling på søndag vil en gruppe på tre medlemmer i foreningen stille en række kritiske forslag - blandt andet, at den magtfulde sekretariatsleder, Kurt Hansen, skal fyres.

En af medlemmerne er Mikael Houe, der selv er far til en dreng, som lige nu er i kræftbehandling. Derudover er han revisoruddannet, og han undrer sig over regnskaberne i foreningen Familier Med Kræftramte Børn.

- I 2013 og 2014 blev der tilsammen indsamlet 68 millioner kroner, og i revisionsprotokollen, som bestyrelsen har fået, kan man så se, at overskuddet hvert år er på cirka 11 millioner. Så det er 46 millioner, der bare er væk, siger Mikael Houe til TV MIDTVEST.

En anden af de forældre, der søndag vil stille kritiske forslag, er Helene Rosenbrandt. Hun er selv mor til et kræftopereret barn, og hun er forarget.

- Det er alt for mange penge, der ikke når frem til de kræftramte børn, siger Helene Rosenbrandt til TV MIDTVEST.

Et tredje medlem af foreningen, Kristine Mondorf, stiller et forslag om, at samarbejdet med lederen bør ophøre, og hun bakkes op af både Mikael Houe og Helene Rosenbrandt.

- Kurt Hansen er en belastning for foreningen, og derfor mener jeg ikke, at samarbejdet kan fortsætte, siger Kristine Mondorf til TV MIDTVEST.

Allerede i søgelyset

Indsamlingsforeningernes etiske brancheforening, ISOBRO, smed i januar Familier Med Kræftramte Børn ud for groft illoyal indsamlingsskik. Midt & Vestjyllands Politi efterforsker lige nu foreningen for mistanke om blandt andet bedrageri og underslæb.

- Noget af det allermest problematiske er, at det ikke ser ud til, at størstedelen af de midler, der bliver indsamlet, går til foreningens formål, siger Helene Rosenbrandt.

Familier Med Kræftramte Børns skriver selv på sin hjemmeside:

Siden 1983 har vores formål været at gøre en mærkbar forskel for flest mulige kræftramte familier. (kilde: fmkb.dk)

Sidste år gik 28 af i alt 52 millioner til det gode formål.

- I min verden er der brug for 100 procent åbenhed, hvis tilliden til foreningen skal kunne genskabes. Og lige nu har jeg svært ved at se, at det kan ske med Kurt Hansen i spidsen, siger Mikael Houe.

Medlemmerne kræver også, at FMKB straks sælger foreningens hovedsæde i Ans.

- Den liebhaverejendom, man har købt for 14,5 millioner kroner. Det er en ejendom, som jo ligger fantastisk, fantastisk smukt, men som også - som det er nu - har status af privat bolig, og det vil sige, den kan ikke bruges til foreningens formål, siger Kristine Mondorf.

Familier med Kræftramte Børn har ifølge foreningen selv 1850 medlemmer. Det er uvist, hvor mange der dukker op til generalforsamlingen, der afholdes i Silkeborg på søndag.

 

2:40
Lederen skal fyres, og bygningerne sælges. Sådan lyder kravet fra en gruppe forældre i Familier Med Kræftramte Børn.

 

TV MIDTVEST ville gerne have spurgt Kurt Hansen om, hvordan han forholder sig til den kritik, som medlemmerne retter direkte mod ham og bestyrelsen i Familier Med Kræftramte Børn. Hverken Kurt Hansen eller bestyrelsesformand Peer Rasmussen ønskede at stille op til interview.