Mange fravælger influenzavaccine

Ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen skal få flere danskere, med særlig risiko for at blive alvorligt syge af influenza, til at vælge vaccination. (arkivfoto).

VaccinationH1N1_0.jpg

Hvert år dør op imod 2000 mennesker som følge af influenza. Cirka 500 af dødsfaldene kunne være undgået med en influenza-vaccination, vurderer Sundhedsstyrelsen, som i dag iværksætter en ny kampagne for vaccinen.

Lider man af sygdomme som hjerte-karsygdom, nedsat lungefunktion, astma, nedsat immunforsvar, diabetes, eller er man over 65 år, svært overvægtig eller gravid i 12. uge eller mere, er man i særlig risiko for at blive alvorligt syg, som følge af influenza.

Færre vil vaccineres

Alligevel lader et faldende antal personer i risikogruppen sig vaccinere. Selvom vaccinen er gratis for dem.

Det gælder også i Vestjylland. I 2013/2014 blev 44823 personer i risikogrupperne vaccineret i Vestjylland. Året efter var tallet 42543, altså et fald på 2280 personer svarende til cirka fem procent. Tallene er fra Statens Serum Institut.

En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen blandt personer i risikogruppe viser, at op mod halvdelen af de adspurgte fravælger at blive  vaccineret.

Bange for bivirkninger

Årsagen er ifølge styrelsen, at de adspurgte enten ikke mener at de ikke er særligt udsatte, eller de tror ikke at vaccinationen virker. Nogle er bange for alvorlige bivirkninger ved vaccinen eller mener, at immunforsvaret selv skal gøre arbejdet.

- Det er bekymrende, at disse opfattelser får folk til at fravælge vaccination, når fakta desværre er, at der hvert år dør 1000-2000 mennesker som følge af influenza. Vaccination er den bedste beskyttelse vi har, forklarer læge i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.

Nu sætter Sundhedsstyrelsen gang i en kampagne der skal få de mange, som kan få en gratis vaccination, til at overveje en ekstra gang om det ikke var en god ide at tage imod tilbuddet. Influenza kan være alvorligt, men det er let at beskytte sig med en vaccination, lyder budskabet i kampagnen.

Gratis vaccine til bestemte grupper

Ældre, og borgere med bestemte sygdomme, kan blive vaccineret gratis fra 1. oktober og året ud. For gravide efter 12. uge gælder det gratis tilbud frem til 1. marts 2016.

Vaccinationen kan fås hos egen læge, og mange kommuner laver også vaccinationstilbud i sundhedscentre eller i samarbejde med apoteker.

Influenzaen rammer typisk landet fra sidst i november til starten af december, og derfor bør man blive vaccineret i oktober/november, skriver Sundhedsstyrelsen.

Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år dør 1000-2000 personer på grund af influenza. Under en epidemi med sæsoninfluenza skønnes op mod 1/5 af den danske befolkning at blive smittet.

Find flere informationer på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.beskytdigmodinfluenza.dk