Mand skal vælge mellem medicin og kørekort

En mand fra Nørre Bork har fået frakendt sit kørekort, fordi han får medicinsk cannabis mod sin sygdom. Men ifølge læger er det dybt urimeligt, for det er ingen fare forbundet med behandlingen.

270715Cannabis.jpg

Johnny Zaar har gennem de seneste otte år fået ordineret medicinsk cannabis af sin læge imod den uhelbredelige tarmbetændelse, morbus-crohn.

- Før kunne jeg ikke gå, og nu kunne jeg lige pludselig gå igen. Til sidst måtte jeg erkende, at det virkede sørme, siger Johnny Zaar om sin medicin.

Medicinen hedder Marinol. Vurderingen fra hans egen læge er klar. Der er ingen fare forbundet med, at han kører bil.

- Han skriver i mine papirer, at jeg er upåvirket af stoffet og godt må køre bil. Der står også, at færdselsloven giver mig ret til at køre bil.

Sundhedsstyrelsen siger stop

I de otte år Johnny Zaar har fået medicinen har hans egen læge givet ham grønt lys til at køre. Men Sundhedsstyrelsen siger stop. Siden 2013 har der nemlig været nultolerance overfor medicinsk cannabis i trafikken. Det undrer en tidligere overlæge.

- Hvis han tager det regelmæssigt, udvikler han tolerans overfor de egenskaber, der nedsætter kørefærdigheden. Så vil han formentlig sagtens kunne køre bil, siger Peter Ege, der er forhenværende sociallæge ved Københavns Kommune.

Den 29. juni stadfæstede Rigspolitiet Midt- og Vestjyllands Politis afgørelse om, at Johnny Zaar skulle have frataget kørekortet på baggrund af Sundhedsstyrelsens nultolerancepolitik.

I en skriftlig redegørelse forklarer Sundhedsstyrelsen, at de sædvanligvis ikke anbefaler kørekort til personer, der tager medicinsk cannabis. Samtidig oplyser Sundhedsstyrelsen dog, at man lige nu er i gang med at revidere vejledningen for at finde ud af, om det er til fare for trafiksikkerheden at bruge medicinsk cannabis.

Smerterne er tilbage

Johnny Zaar bor på landet, og er afhængig af sin bil. Derfor har han de seneste tre uger levet uden sin medicin, så han forhåbentlig snart kan få kørekortet igen.

- Jeg har ikke taget det i tre uger nu, og jeg kan allerede mærke, at knæ, hofter og arme er begyndt at smerte igen. Der er kun en vej, og det er ned ad bakke, siger Johnny Zaar, der håber, at han får bevilget et midlertidigt kørekort, når han nu ikke længere bruger medicinsk cannabis.

Siden 2013 har det betydet en frakendelse af kørekortet at køre med selv små mængder hash i blodet.

 

2:03
Selvom flere læger mener, at man godt kan køre bil, selvom man får medicinsk cannabis, vil Sundhedsstyrelsen ikke tillade det.