Wanda fra Polen har boet i Danmark i 49 år: Man kan ikke klare sig uden at lære sproget

Wanda Maria Sørensen brugte det første stykke tid tegnesprog for at kunne kommunikere i Danmark. Hun har nu boet her i 49 år.

Wanda Maria Sørensen kom til Danmark fra Polen for 49 år siden. Hun har bejdet 30 år som syerske og er i dag sprunget ud som tolk.
Wanda Maria Sørensen kom til Danmark fra Polen for 49 år siden. Hun har bejdet 30 år som syerske og er i dag sprunget ud som tolk.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Gennem de seneste ti år er antallet af østeuropæere i Midt- og Vestjylland tredobblet. Det betyder, at der i dag bor omkring 20.000 i vores landsdel, og nogle af dem er kommet hertil fra Polen.

Det gør sig gældende for Wanda Maria Sørensen, der bor i Herning. Hun har en helt klar opfordring til alle østeuropæere, der ønsker at klare sig i Danmark.

- De fleste af dem kommer for at tjene penge. Der er stor forskel på økonomi i Danmark og i Polen. Jeg synes, det er fint, de gør det, men det er et problem, når de ikke vil lære dansk. Dansk er et svært sprog, men man kan ikke klare sig uden sproget, fortæller Wanda Maria Sørensen.

Hun har boet i Danmark i 49 år og er i dag dansk gift. Hun arbejder som tolk og er derfor til dagligt i kontakt med polakker, som kommer til Midt- og Vestjylland.

- Polakker er et folk, som har sine egne indstillinger. Der er ikke nogen, der skal bestemme over dem. Hvis de ikke vil noget, så vil de ikke noget, og så kan du ikke gøre noget, fortæller hun.

Pas på med fordommene

Wanda Maria Sørensen fortæller, at hun synes, at folk, der kommer til Danmark, bør indordne sig, men hun synes også, at vi danskere bør passe på med fordomme om polakker. 

- Jeg kan være skuffet over danskerne, når de har fordomme om, at polakker stjæler. Det passer ikke. Der er ikke ret mange polakker, der kommer hertil for at stjæle. Langt de fleste kommer hertil for at arbejde, fortæller hun.

Det seneste år har Midt- og Vestjyllands Politis mobile tyverigruppe fanget og fremstillet 53 i grundlovsforhør. 48 af dem kommer fra Østeuropa, men derudover er der også en masse, som arbejder i landsdelens virksomheder.

- Østeuropæere er godt for Danmark på den måde, at de kan arbejde inden for produktion. Mange danskere vil ikke påtage sig de jobs, som østeuropæere vil. På den anden side kommer der nogen, som ikke skulle komme. Dem, som kommer og stjæler her, er også kriminelle i eksempelvis Polen. Det er ikke nogen, som bor her. Det er folk, som kommer for at stjæle, fortæller Wanda Maria Sørensen.

Følg med de kommende dage, når vi fortsætter vores fokus på landsdelens mange østeuropæere.

2:01
Polske Wanda Sørensen har boet i Danmark i 49. Hun både roser og revser sine landsmænd.