Man kan godt blive rask med en psykisk sygdom

Ny serie: TV MIDTVEST følger livet på det psykiatriske sygehus, Søndersøparken 1, i Viborg, gennem ti tv-programmer. Her er patienter med psykiske lidelser som depressioner, angst, psykoser og skizofreni

Sondersopark1.jpg

Mathilde er en ung pige på 19 år, da TV MIDTVEST møder hende første gang. Hun er til samtale på modtageafsnittet på Regionpsykiatrien Viborg-Skive i Viborg med overlæge Jens Peter Faurschou.  

Mathilde har en personlighedsforstyrrelse af typen borderline, og er blevet forhindret i at begå selvmord under sin indlæggelse. Der er ikke længere noget at leve for, mener Mathilde. Men et halvt år senere ser tingene heldigvis noget anderledes ud.

Her besøger TV MIDTVEST Mathilde på Skive Gymnasium, hvor hun går i 3.G. Og nu er Mathilde langt hen ad vejen en glad pige, som har fået fremtidsdrømme og som igen synes, at livet er værd at leve. 

- Det er vigtigt for mig at fortælle, at man godt kan få et godt liv efter at have været indlagt, siger Mathilde om, hvorfor hun vælger at medvirke i tv-serien.

 Vil ikke tage sin medicin

Siden februar har TV MIDTVEST besøgt Søndersøparken 1 ved Søndersø i Viborg adskillige gange, for at få et indblik i, hvad der sker på de forskellige etager i højhuset. Det er blevet til et møde med mange forskellige patienter.

I det første program skal vi møde den skizofrene patient Erik. Erik har én gang tidligere været indlagt, i en kortere periode. Nu er problemet, at han på grund af bibirkninger i nogen tid ikke har taget sin medicin og nu har han fået det dårligere. Eriks mor håber, at overlægen kan overtale ham til at starte på noget andet medicin, så han kan få det godt igen. Men det vil Erik ikke. Han mener ikke selv, at han er syg.

 Et fængsel i gamle dage

Vi skal også på en rejse tilbage gennem tiden, hvor den nu pensionerede overlæge Hans Henrik Godt fortæller om psykiatrien i gamle dage, også i Viborg. Hans Henrik Godt kan hele historien om Søndersøparken og dens fortid. Oprindeligt lå her et fængsel. Men i 1860'erne var bygningerne så nedslidte, at fangerne blev flyttet. Nu startede i stedet en ny æra med psykisk syge. Og det var noget anderledes behandlingsmuligheder, man havde dengang.

- Mange af patienterne enten lå i sengen, og var spændt fast, eller også sad de i en stol og var spændt fast med remmetøj, forklarer Hans Henrik Godt.

Første afsnit af serien om Søndersøparken 1 sendes i aften på TV-MIDTVEST.