Det sidste kryds på hospice: "Man har en stemme indtil det sidste"

På Hospice Limfjord i Skive stemmer mange af patienterne for sidste gang i deres liv. At sætte et kryds er med til at give håb, fortæller personalet.

Annette Larsen er uhelbredeligt syg af kræft. Det afholder hende ikke fra at stemme ved folketingsvalget.
Annette Larsen er uhelbredeligt syg af kræft. Det afholder hende ikke fra at stemme ved folketingsvalget.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Der er dem, som stemmer for første gang, og så er der dem, som sandsynligvis sætter deres sidste kryds. På Hospice Limfjord er valgdeltagelsen høj. 

- Det har været ligeså vigtigt for mig at stemme i år, som det har været alle de andre år. Der er ikke noget i mit liv, der er forandret, andet end at jeg skal tage hensyn til min sygdom. Altså jeg er jo et levende menneske stadigvæk, siger Annette Larsen, der er dødeligt syg af kræft i både lunger, nyre og spytkirtel.

Den seneste måned har hun været indlagt på Hospice Limfjord i Skive - et sted, der for mange er sidste stop. Men altså ikke et stop for lysten til at påvirke fremtidens politiske Danmark. I dag skulle hun sætte sit kryds ved folketingsvalget. 

At stemme giver værdi

På Hospice Limfjord i Skive hjælper personalet nemlig patienter, der ønsker at stemme ved folketingsvalget, med at brevstemme. Og hver gang oplever personalet, at selvom adressen hedder hospice, og regeringen måske først er dannet efter dødsdagen, så er det at stemme lige så vigtigt som for alle andre - måske endda endnu vigtigere.

- Det hænger sammen med, at man har en værdi, og at man er med i livet og samfundet, indtil man ikke er her mere, så det at sætte sit kryds og gøre sin pligt - det er vigtigt. Det er vigtigt at markere, at man har en stemme, der tæller, indtil det sidste, fortæller hospicechef, Birte Markfoged. 

Høj valgdeltagelse på hospice

Og rigtig mange patienter vælger at bruge deres demokratiske ret. Ved Europaparlamentsvalget den 26. maj satte 70 procent af patienterne på hospicet deres kryds. Til sammenligning var stemmeprocenten på landsplan 66 procent – og det var endda rekordhøj valgdeltagelse. Og det er der ifølge Birte Markfoged en god forklaring på:

- Man har lyst til at sætte krydset, fordi man også håber på mirakler. Det kunne jo være, at jeg også var i live, når denne her nye regering skulle dannes og på den måde kan se betydningen af min stemme, siger Birte Markfoged.

Så der er meget håb i et kryds?

- Der er meget håb i et kryds. Man håber indtil det sidste.

For Annette Larsen er det at stemme ikke kun et kryds for håb. Men også for en helt særlig rettighed.

- Så kan du jo også brokke dig. Du kan ikke tillade dig at brokke dig, hvis du ikke har stemt, siger Annette Larsen og håber, at hun kan brokke sig hele den næste regeringsperiode med.

Hvis en patient, der har brevstemt, dør inden folketingsvalget, så vil stemmen regnes som ugyldig.

2:24