Caroline er ny i klassen: Man er meget nervøs og bange for, at der sker noget dårligt

En rundspørge blandt 200 børn viser, at noget af det vigtigste for et godt børneliv er, at man har gode venner.

Hvordan er det at skifte skole og få nye venner? Hvilke tanker gør man sig, inden man starter i sin nye klasse? Vi har været en tur på den Internationale Skole i Ikast og på Harboøre Skole & Børnecenter for at blive klogere. 

quote- Man skal bare være sig selv og ikke være provokerende. 

Melanie Liv Højland Lauridsen

Når skoleklokken rundt om i det midt- og vestjyske ringer ind til et nyt skoleår, er flere af klassekammeraterne helt nye ansigter. Melanie Liv Højland Lauridsen og Caroline Michealivna Ageyeva-Poulsen er to af dem, der har prøvet at træde ind i en helt ny klasse, uden at kende en eneste.

rundspørge blandt 6. klasser 

- Man er meget nervøs og bange for at der sker noget dårligt eller noget mærkeligt, at man ikke har nogle venner. Sådan noget, fortæller Caroline Michealivna Ageyeva-Poulsen om sine tanker inden sin første skoledag på den Internationale Skole i Ikast.

Hun har de seneste år boet i Tjekkiet, men er flyttet tilbage til Danmark med sin familie. For hende er det ikke kun starten, og det at skulle få nye venner, der er svær.

- For hvis du har venner i den anden skole, så savner du dem og skal starte i en ny skole. Og når du kommer i en ny skole, så skal du prøve at få venner og være dig selv. Og ikke skifte dig selv, men være dig selv.

Også på Harboøre Skole & Børnecenter, sidder der elever i 5. klasse, som ved, hvordan det er, at være den nye i 5. klasse.

- Nogen fra klassen kan også stille lidt for høje krav til en. For eksempel når man er ny, er man nødt til at være mere på og ikke bare sådan okay, siger Melanie Liv Højland Lauridsen.  

Caroline Michealivna Ageyeva-Poulsen har fået flere venner på skolen i Ikast.
Caroline Michealivna Ageyeva-Poulsen har fået flere venner på skolen i Ikast.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Venner betyder meget

Noget af det, der er allervigtigst for et godt børneliv, er at man har gode venner. Det viser en rundspørge blandt 200 6. klasses elever som vi sammen med de andre TV 2-regioner har lavet. Og gode venskaber og relationer, er især vigtig, når man kommer som helt ny ind i klassen.

- Jeg ved godt, hvordan det er at bliver holdt uden for. Så den følelse synes jeg ikke, andre skal have. For man kan nemt og hurtigt blive ked af det, siger Melanie Liv Højland Lauridsen.

quote- Man er meget nervøs og bange for at der sker noget dårligt eller noget mærkeligt, at man ikke har nogle venner.

Caroline Michealivna Ageyeva-Poulsen

Siden Caroline Michealivna Ageyeva-Poulsen startede på skolen i Ikast har hun fået flere gode venner. Og også for hende er venskaber vigtige. 

- Så har du nogen at lege med. Og nogen, der kan hjælpe dig. Hvis du sidder og spiser, så er der nogen, der sidder sammen med dig, så kan du snakke med dem, siger hun.

Og hvordan sikrer man sig så gode venner, når man er den nye i klassen?

- Man skal være flink og sig selv, og man skal ikke være ond ved andre, mener Caroline Michealivna Ageyeva-Poulsen.

- Man skal bare være sig selv og ikke være provokerende, siger Melanie Liv Højland Lauridsen. 

Hør hvordan Caroline har oplevet at komme ind i en ny klasse på den Internationale Skole i Ikast.