Malene er ingeniør og ordblind

Der er ingen sammenhæng mellem intelligens og ordblindhed. Det er Malene Rønnow et lysende eksempel på.

1:28
Se indslaget om Malene Rønnow her.

Malene Rønnow er 30 år og fra Herning. Og så er hun også ingeniør - og ordblind.

- Når jeg ser et ord, så kan jeg ikke læse lydene. Så alle de ord, jeg kan nu, dem kan jeg, fordi jeg kan huske, hvordan ordet ser ud, fortæller hun. 

For klog til diagnosen

Hele vejen gennem folkeskolen og gymnasiet blev hun mødt af den holdning, at hun ikke kunne være ordblind.

- Det var først noget, der blev opdaget ret sent. Min lærer i skolen sagde ”du er da for dygtig til, at du kan være ordblind”. Først, da jeg kom på universitetet, var der en lærer, der prikkede til mig og sagde ”det her, det går ikke”, siger Malene Rønnow, som efterfølgende kom til en test og fik diagnosen ordblind.

- Og det var en kæmpe forløsning, for lige pludselig gav det mening, hvorfor jeg ikke kunne finde ud af nogle ting, som alle andre kunne finde ud af. Jeg er jo dygtig nok og klog nok, så det var meget svært at forstå - men dér hjalp diagnosen mig, fortæller hun.

Ordblinde er ikke dumme

Og netop fordommen om, at ordblinde er dumme, har Malene Rønnow tit mødt. Mange undrer sig over, hvordan hun har klaret en universitetsuddannelse og i dag har et job som civilingeniør. Men det er netop beviset på, at intelligens og læsefærdigheder ikke har noget som helst at gøre med hinanden.

- Jeg har studeret fem-seks år på universitetet, og jeg har også fået gode karakterer. Det har jeg, fordi jeg har fokuseret på det, jeg er god til. Og nu har jeg fået et arbejde, som jeg er rigtig dygtig til - så nej, man er ikke dum, når man er ordblind. Det hænger slet ikke sammen, understreger hun.

Hårdt arbejde - og vilje

I dag er Malene Rønnow nyuddannet civilingeniør med et godt job hos en stor, international koncern. Det er hun efter adskillige år med tykke bøger.

- Måden, jeg har klaret det på, er jernhård vilje. Jeg har simpelthen arbejdet mig gennem det med fokus på mine styrker. For jeg er god til at strukturere min tid og planlægge, og det har jeg kunnet trække på for at kompensere for, at jeg er ordblind, siger Malene Rønnow.