Majshøsten er bedre end forventet

Det tegnede til at blive det dårligste majsår siden 1987, men høsten er ikke så slem som forventet.

161015Majs.jpg

Lige nu er høsten af majs i fuld gang rundt om i landsdelen. Dermed er det også tid til at gøre regnskabet op. Det er ikke så slemt som frygtet.

- Jeg er lidt mere rolig nu og er glad for det lykkedes. Det har været en kamp at holde dem rene og grønne, for det har været koldt, og ukrudtet har haft alle betingelser, så planterne skulle have lidt ekstra omsorg for at blive til noget. I juli måned var vi godt nok nervøse for, hvordan det skulle gå, siger Lars Kristensen, landmand i Frederiks.

I juli så majshøsten ud til at blive den dårligste siden 1987. Men vejrguderne viste sig fra den milde side, og den varme, landmanden håbede på, kom i august og september.

- August og september måned har virkelig gjort gavn, og kolberne ser egentlig også fornuftige ud. Så alt i alt tror jeg måske, vi ender på 70-80 pct. af et almindeligt udbytte, siger Lars Kristensen.

Ikke klar endnu

Men selv om majsavlerne på nogen arealer i regionen kan se frem til en bedre høst, bliver udbyttet stadig lavere end en normal høst. Lars Kristensen håber, kernerne bliver lidt mere modne, og derfor venter han et par uger endnu med at høste.

- Det er nogle utrolige planter. Man bliver så imponeret år efter år over, hvad den egentlig kan præstere på relativ kort tid. Men de skal lige have 3-4 uger mere, før de er helt klar, siger landmanden.

Det gode efterårsvejr bonner ud med en merværdi på ½ mio. kr. Det er dog ½ mio. kr. mindre end et normalt år.

I videoen kan de se indslaget om majshøsten.

1:48
En kold og våd sommer betyder, at majshøsten er dårligere end normalt