Magtfuld post til Søren Gade

Fraværet af en ministerpost til Søren Gade skal ikke tolkes negativt, mener politisk kommentator. Tværtimod KAN det være et tegn på en magtforskydning i V-toppen.

280615 gade.jpg

Det kommer ikke som en overraskelse for TV MIDTVESTs politiske kommentator, Johs Poulsen (radikalt byrådsmedlem i Herning og tidligere folketingsmedlem), at Søren Gade ikke, som forventet, blev minister.

- Jeg skulle have sagt i går, da jeg forudsagde ministerposterne, at det afhang af, de ikke i stedet blev valgt som gruppeformand. For det er en meget indflydelsesrig post, forklarer Johs Poulsen ovenpå offentliggørelsen af ministerlisten.

Kan være et signal om magtforskydning i V-toppen

Og Søren Gade er netop blevet indstillet til posten som Venstres nye gruppeformand.

- Det er en indflydelsesrig post, hvor man er tæt på de centrale forhandlinger og hvor man øver sig i at styre partiet. Det er jo gruppeformandens opgave at styre alle ordførerne og at samarbejde på tværs af partierne. Og her er Gade måske det aller bedste valg, mener Johs Poulsen.

Gruppeformanden er også med til at aftale, hvem der skal være formand for de forskellige udvalg i Folketinget. Alene det er en magtfuld position.

- Jeg tror, det skal ses som et signal om at han kommer til at deltage i den fremtidige magtdeling i Venstre. Måske også den dag, hvor Lars Løkke måske ikke længere er der. Den kan være et signal om, at han på den måde er topfigur i Venstre, gisner Johs Poulsen med henvisning til det seneste halvandet år i Venstre, hvor interne magtkampe har præget partiet, især mellem Lars Løkke Rasmussen og hans næstformand, Kristian Jensen.

Her har Søren Gade, selvom han i denne periode ikke var medlem af Folketinget, været en trofast støtte for Lars Løkke Rasmussen, mens dele af folketingsgruppen, som traditionelt styres af gruppeformanden, og i dette tilfælde af gruppeformand Kristian Jensen, gjorde oprør.

Hidtige gruppeformand bliver udenrigsminister

Nu får Kristian Jensen i stedet udenrigsministerposten.

-  Det er traditionelt den mest prestigefyldte post næst efter statsministeren. Men til gengæld for prestigen og den store ære, så betyder det også at man er rigtig langt væk fra den centrale indenrigspolitik, der foregår. Udenrigsministeren har jo rigtig mange rejsedage og er rigtig meget væk fra det daglige politiske arbejde. Og man kan jo spekulere i, at Gade bliver trukket længere ind i Venstre for st styre partiet, mens Jensen er på udebane hele tiden. Det er naturligvis spekulation, men det er noget, rigtig mange tænker, på baggrund af det seneste halvandet år, forklarer Johs Poulsen.

Gisningerne modereres dog af at Kristian Jensen også kommer i kordinationsudvalget, hvor han stadig vil have føling med, hvad der foregår. Fysisk vil han dog få svært ved at være meget tilstede på grund af de mange rejsedage som udenrigsminister.