Chauffører dømt i langvarig sag: Magnetfusk med hviletidsregler

En omkring ni år gammel sag har nået sit foreløbige punktum ved Retten i Holstebro.

Magneten her har været med til at manipulere med lastvognes impulsgiver. I dag faldet der efter flere års efterforskning og endnu længere rettergang dom i de første sager.
Magneten her har været med til at manipulere med lastvognes impulsgiver. I dag faldet der efter flere års efterforskning og endnu længere rettergang dom i de første sager.
Foto: Debbie Kuhr TV MIDTVEST

I en langstrakt sag er fem chauffører fredag blevet idømt betingede frakendelser af deres lastbilkørekort. Det oplyser Retten i Holstebro.

Mændene er blevet dømt for at have sat en magnet på en lastvogns impulsgiver, hvilket var et uautoriseret indgreb i kontrolapparatet.

Anklagemyndigheden gik efter ubetingede frakendelser, men det mente byretten ikke, at der var grundlag for.

1:26
Det er efterhånden en del år siden, TV MIDTVEST først omtalte sagen. SE her et indslag fra 7. juli 2012: En stor sag om svindel med køre- hviletidsregler er nu på vej i retten. Det er foreløbig rejst tiltale mod to chauffører.

Langvarig sag

Sagerne er flere år gamle og drejer sig om køreture rundt om i Europa i 2010.

Den lange sagsbehandlingstid hænger blandt andet sammen med en lovændring på området fra Folketinget, som betød, at sagerne blev sat i bero af Rigsadvokaten.

Blandt andet derfor har bødekravet været reduceret. De fem mænd blev idømt bøder i størrelsesordenen 10.000-12.500 kroner, hvilket var nogenlunde, som anklagemyndigheden gik efter, oplyser specialanklager Ulrik Panduro.

- Vi er rigtigt godt tilfredse med dommen, siger han, og uddyber til TV MIDTVEST:

- De er dømt efter anklageskriftet. Men fordi sagen har taget så lang tid, fik de så ikke ubetingede frakendelser af kørekortet, men betingede, siger Ulrik Panduro. 

1:55
Se også her et tidligere indslag om sagen: I dag startede en sag om omfattende svindel med køre- hviletidsregler ved retten i Thisted. En chauffør fra vognmand Per Bjarne Andersens firma i Hanstholm er tiltalt for i ti tilfælde at have fusket med kontrolapperatet i lastbilen.

Anklageren fortæller, at der er fortsat 15 sager, som venter på at bliver ført i retten. 

Retten oplyser, at de fem mænd endnu ikke har taget stilling til, om de vil anke dommen.

Rasende vognmand: Det er under al kritik

De dømte chauffører kørte alle for vognmandsfirmaet, P Bjarne Andersen, fra Hanstholm. Firmaet blev lukket i 2012, men sagen har tærret på vognmanden. Han kritiserer, at den har trukket ud så længe. 

- Det er under al kritik. Det er simpelthen ikke noget, der har med virkeligheden at gøre. Det er driveri fra politiets side, så det er fuldstændig total vanvittigt, siger Per Bjarne Andersen. 

- At gå med sådan en retssag i ni år, hvor de (vognmændene red.) ikke vidste, om de var købt eller solgt, siger Per Bjarne Andersen. 

    
/ritzau/ & TV MIDTVEST