Mælkebønder tjener mere

Landbruget har det bedre. Det viser en indtjeningsprognose fra Videncentret for Landbrug.

Det er ikke længere helt skidt at være landmand. De seneste år har der været fremgang at spore i branchen. En netop offentliggjort indtjeningsprognose fra Videncentret for Landbrug viser at den positive udvikling fortsætter i både 2013 og 2014. I 2013 ligger gennemsnitsindtjeningen på 810.000 kroner, mens den i 2014 kommer til at ligge på 921.000 kroner.

- Indtjeningen er på et historisk højt niveau. Aldrig før har landbrugets samlede indkomst tre år i træk ligget så højt, som i perioden 2012-2014, fortæller Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef hos Videncentret for Landbrug.

Fremad for mælkebønder

Tidligere har de danske mælkebønder haft det hårdt. Men den negative udvikling er vendt til positiv udvikling. Årsagen til fremgangen skal findes i produktionsfald på grund af kulde og tørke i andre store mælkeproducerende lande samtidig med at efterspørgslen fra blandt andet Asien er vokset. Afkastet for de danske mælkebønder stiger dermed stødt. I 2013 forventes et gennemsnitligt overskud på 557.000 kroner, mens det stiger til 742.000 i 2014. De øgede overskud kommer som sendt fra himlen til de pressede landmænd.

- For landmænd med høj gæld vil det være oplagt at bruge den forbedrede indtjening til at høvle af på gælden, få et større økonomisk råderum til fremtidig udvikling og på den måde komme ind i en god cirkel, lyder vurderingen fra Klaus Kaiser.

Endnu en årsag til fremgangen skyldes meget lave renter, der medvirker til at landbrugenes omkostninger holdes nede.