Mælkebønder presset til det yderste

Prisen på mælk styrtdykker, og de lave priser går hårdt ud over landmændene, som også her i landsdelen kæmper for at holde sig i live.

jacob_spangsberg.jpg

Landmændene har siden april måttet producere alt den mælk, de vil på grund af de afskaffede mælkekvoter.
Det giver lave mælkepriser, der går hårdt ud over landmændene, som også her i landsdelen kæmper for at holde sig i live.

For Jacob Spangsberg koster det 2 kroner og 43 øre at producere et kilo mælk. De danske mælkeproducenter får i dag 2 kroner og 18 øre pr. kilo. Det er altså 25 øre mindre end, hvad Jacob Spangsberg skal bruge på at lave den.

- Det betyder jo, at det koster penge, hver dag tankbilen den er her, altså du sender penge med hver dag, fortæller Jacob Spangsberg til TV MIDTVEST.

Det koster penge, hver dag tankbilen den er her.

Prisen faldet 20 procent

Det seneste år er mælkeprisen i Danmark faldet med 20 %. I følge Foreningen for Danske Mælkeproducenter får det ugentligt omkring fem kvægbønder til at dreje nøglen om. Der er under 3.500 mælkeproducenter tilbage i Danmark. Hvis ikke flere må give op, skal udviklingen snart vende.

- Vi kan ikke blive ved med at holde til det, det skal have en opadgående trend, for det holder jo ikke, at man ikke tjener penge, siger Jacob Spangsberg.

Nogle bukker under

Hos Landbrug & Fødevarer ser man alvorligt på krisen.

-Jeg tror desværre, der er nogle landmænd, der ikke kan klare det her, men det allervigtigste nu er, at man har et godt samarbejde med sin bank og dem, der skal hjælpe en, siger Martin Merrild formand for Landbrug & Fødevarer.

Tror på fremtiden

Selvom Jacob Spangsberg lige nu ikke tjener penge, så ser han sig selv være en del af de danske mælkeproducenter i fremtiden.

- Os der er tilbage, og det håber, og tror jeg på, jeg er, for ellers stod jeg ikke her i dag, vi kommer jo styrket ud af det her, og så den dag afregningsprisen går op ad, og så vil vi komme til at tjene penge, men så har vi altså også nogle huller, der skal fyldes ud, slutter mælkeproducenten.