Madpakker hitter ikke blandt teenagere

Langt de fleste skolebørn har madpakke med i skole. Men en undersøgelse fra Arla og TV2 viste i 2015, at op mod halvdelen af de ældste elever faktisk ikke spiser den medbragte madpakke.

Skolestarten er gået, og det betyder, at det er madpakketid igen. Men madpakker skal være, grove, grønne og indbydende før de batter noget, og før de ældste skolelever finder dem mere indbydende, end en tur på tanken. Børnene har brug for både groft og grønt for at bevare koncentrationen gennem hele skoledagen. Og det er faktisk ikke så svært at leve op til eksperternes anbefalinger, mener Lone Viggers, som er Ernæringschef hos hospitalsenheden Vest.

- Et barn eller et ungt menneske, skal jo have energi til en hel arbejdsdag på skole, som i dag er rigtig lang. Den går fra klokken otte om morgenen og til klokken 15 om eftermiddagen. De unge skal derfor meget gerne have rugbrød eller noget andet fuldkornsbrød, siger Lone Viggers, som er Ernæringschef hos hospitalsenheden Vest.

Frederik Edward Lauridsen Seth har ladet grøntsagerne blive derhjemme.
Frederik Edward Lauridsen Seth har ladet grøntsagerne blive derhjemme.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Men det er langt fra alle, der har husket at få lidt med af både det grove og det grønne.

- Det sprang jeg lige over i dag, siger Bartek Otreba fra 8. klasse på Hammerum skole.

- Det ligger derhjemme, siger Frederik Edward Lauridsen Seth, som også går i 8. klasse på Hammerum Skole.

Teenagerne skal selv i køkkenet

Størstedelen af madpakkerne i 8. klasse er lavet af elevernes forældre. Men enæringschef, Lone Viggers er sikker på, at madpakke-situationen ville være en helt anden, hvis de unge selv stod i køkkenet. Spiselysten forhøjes nemlig ifølge ernæringschefen, hvis børnene selv laver madpakken. Og det mindsker risikoen for, at de ældste elever falder for andre madfristelser.

Det er en god ide at lade teenagerne lave deres egen madpakke. Så kan det nemlig være, de ikke falder for de usunde fristelser.
Det er en god ide at lade teenagerne lave deres egen madpakke. Så kan det nemlig være, de ikke falder for de usunde fristelser.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

- Det er rigtig, rigtig dumt, hvis det er gifler den ene dag, og citronmåne den anden dag, og en burger fra McDonald’s den tredje dag – så bliver det noget rigtig, rigtig skidt. Det giver simpelthen ikke de vitaminer, mineraler og næringsstoffer, de unge har brug for, siger Lone Viggers, som er Ernæringschef hos hospitalsenheden Vest.