Målrettet indsats virker - Herning er fri for bander

Kriminaliteten i Herning er faldet efter Black Armys afsked.

Black Army kom til Herning i 2015 (arkiv). Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Efter at Black Army har forladt Herning, er det lykkedes politiet at holde byen fri for kriminelle grupperinger.

Læs også Afpresning og salg af stoffer: Tidligere bandemedlemmer skal i fængsel

- Vi har ingen aktuelle udfordringer med hverken rockere eller bander i Herning, siger lederen af lokalpolitiet i Herning, Sune Espersen.

Black Army åbnede sit klubhus i Danmarksgade i Herning i marts 2015 og forlod det i 2017, da der blev kastet en håndgranat mod huset.

Siden dengang har politiet målrettet arbejdet på at forhindre, at andre grupperinger rykker ind i byen.

- Det er et område, vi har utroligt stor fokus på. Vores specialpatruljer, almindelige patruljer og forebyggere har øjnene med sig og registrerer alt, der kunne have relation til bandemiljøet, siger Sune Espersen.

Der bliver stadig solgt hash

Afskeden med Black Army betyder dog langt fra, at der ikke længere sælges hash i byen, men politiet vurderer, at stoffet i dag sælges af enkeltpersoner, der selv har et forbrug.

- Det har en langt mindre voldsom effekt på misbrugsmiljøet, at det er sådanne typer, der sælger. En bande har nogle helt andre metoder til at inddrive gæld, siger Sune Espersen.

Og de nye tider kan direkte aflæses i kriminalitets-statistikken. Sune Espersen fortæller, antallet af anmeldelser om indbrud og hærværk er halveret fra 2016 til 2017 i den del af byen, hvor Black Army var mest aktive.

Læs også Stribevis af domme: Black Armys historie i Herning

02:01 Luk video