Måling: Flertal mod vindmøller i skovene

Det er en dårlig idé at opstille vindmøller i skovene. Det mener et flertal af vælgerne i en ny måling, som Norstat har foretaget for netavisen Altinget.

Skov trærkoner

I en ny meningsmåling svarer et flertal af vælgerne, at de er imod opstilling af vindmøler i skovene. Et forslag som miljøminister Esben Lunde Larsen og regeringen bringer på banen, der lægger op til, at ændre reglerne for fredsskove, så der kan opføres vindmøller eller f.eks. institutioner i skovene.  

Ifølge målingen mener 57 procent af vælgerne, at det er en dårlig idé at ændre skovloven og give plads til at bygge vindmøller i skovene. 21 procent af de adspurgte mener, det er en god idé, mens 22 procent har svaret ’ved ikke’.
    
Seniorforsker ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, Rasmus Ejrnæs, er ikke overrasket over målingen. Han mener, den viser, at naturfredsprincippet står stærkt i befolkningen:
    
 - Befolkningen ser skovene som en ressource, et dejligt sted at være, og et sted hvor natur kan få lov til at være natur. Det er et vink med en vognstang fra befolkningen, der siger, at de ikke vil have mere udnyttelse af skovene, siger Rasmus Ejrnæs til Altinget.
   

Danmarks Naturfredningsforening har startet en kampagne imod forslaget, hvor flere end 27.000 borgere har underskrevet en protest.
    
Naturfredningsforeningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, peger på, skovene er danskernes yndlingsnatur.
    
- Her kommer man for at få fred og ro. Går man under vindmøller, der blinker og larmer, er det ikke noget, man kan abstrahere fra. Så kan det godt være, at svampe, larver og insekter kan leve under dem, men den rekreative værdi er næsten lig nul, siger hun til Altinget.
    
Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen, understreger, at skovene ikke skal plastres til i vindmøller.
    
- Vi lytter altid til de signaler, vi får. Der har været en række eksempler på, at man har fået afslag på at lave skovbørnehaver og shelters i skovene. Det vil vi gerne se på. Det handler ikke om at lave en masse store byggerier i skovene eller plante dem til med vindmøller. Udgangspunktet er de andre ting, så vi tager selvfølgelig en debat om det og ser, hvad vi kan få opbakning til, siger Erling Bonnesen til Altinget.